Faktaboks

Abd el-Krim

egentlig: Muhammad ibn Abd al-Karim al-Khattabi

Født
1882, Ajdir, Marokko
Død
1963, Kairo, Egypt
Marokko, opprørslederen Abd al-Krim

I 1912 ble Marokko delt i et fransk og et spansk protektorat. I perioden 1919–34 nedkjempet franske og spanske styrker motstanden fra berbere i innlandet. Bildet viser opprørslederen Abd al-Krim som rir inn i den franske øverstkommanderendes leir, etter å ha overgitt seg 1926.

Av /NTB Scanpix ※.

Abd el-Krim var en berbersk frigjøringsleder som ledet opprøret mot spansk og fransk styre i Marokko forut for og under Rif-krigen i årene rundt første verdenskrig. Han etablerte og ledet Rifrepublikken, som var en selvstendig statsdannelse i det nordlige Marokko fra 1921 til 1926.

Abd el-Krim ble allerede i sin samtid en av de mest kjente nordafrikanske lederne i kampen mot europeisk kolonistyre i Maghreb. Opprøret i Rif – Rifkrigen – er blant annet sett på som en forløper for og inspirasjon til den senere frigjøringskrigen i Algerie.

I Spanias tjeneste

Abd el-Krim vokste opp under spansk styre i Rif; i områdets administrative senter, Ajdir. Han tilhørte den største av berber-gruppene i Rif. Hans far var en islamsk lovkyndig, og ble lønnet av de spanske myndighetene i territoriet for å skaffe til veie informasjon om lokale forhold.

Abd el-Krim ble undervist av sin far, før han i 1902 dro til Fès for å studere islamsk lov og arabisk grammatikk og litteratur, til 1904. I 1906 tiltrådte han en lærerstilling i Melilla, og fra 1907 til 1915 var han bidragsyter til avisen Telegrama del Rif. I artikler på arabisk forklarte og forsvarte han spansk styre og europeisk sivilisasjon som et middel for å høyne det økonomiske og kulturelle nivå i Marokko. I 1910 ble han tilsatt i den spanske administrasjonen i Melilla, og ble i 1913 utnevt til islamsk dommer.

Spania gjorde i 1912 sine besittelser i Marokko til et protektorat. Da første verdenskrig brøt ut erklærte Spania seg nøytralt. Hans far, som fortsatt var i spansk tjeneste, ble beskyldt for å bistå tyske agenter i Rif, som var et brudd med nøytraliteten. Abd el-Krim ble selv (1915–1916) fengslet for pro-tyske og anti-spanske holdninger. Etter løslatelsen gjenopptok han funksjonen som dommer, men brøt – sammen med familien – forbindelsen med de spanske myndighetene i 1920.

I kamp mot Spania

Abd el-Krim ble sentral i organiseringen av væpnet motstand mot det spanske styret i Rif fra 1920, senere kjent som Rifkrigen. Under hans ledelse påførte de berberske opprørerne de framrykkende spanske styrkene et alvorlig nederlag ved Annoual (Anwal) i juli 1921. Deretter trakk Spania sine styrker tilbake til kystbyene, og Rifrepublikken ble utropt i 1921; og konstituert med Abd el-Krim som president i 1923.

Spanias nye statssjef etter militærkuppet i 1923, general Miguel Primo de Rivera, søkte en forhandlingsløsning med opprørerne. Abd el-Krim avviste dette. Han fortsatte kampen for frigjøring med å rykke inn i den fransk-kontrollerte delen av Marokko, der opprørerne nedkjempet franske styrker. Dette bragte Spania og Franrike sammen i en allianse mot Rifrepublikken, og etter et avgjørende nederlag i 1925 valgte Abd el-Krim i 1926 å overgi seg til Franrike.

I livsvarig eksil

Franske myndigheter førte Abd el-Krim og hans familie til Réunion, en fransk besittelse i Det indiske hav. Der satt de i arrest til 1947, da de ble innvilget opphold i Sør-Frankrike.

Under reisen til Frankrike ble skipet som fraktet ham og familien angrepet av marokkanske nasjonalister i Port Said i Egypt. Det er antatt at dette skjedde mot hans egen vilje, men han fikk asyl, og tilbragte resten av livet i Egypt.

I 1948 stilte han seg i spissen for en frigjøringskomité for Nord-Afrika, som krevde full uavhengighet for Algerie, Marokko og Tunisia, men brøt med den tidlig på 1950-tallet. Han fortsatte kampen for frigjøring gjennom artikler og intervjuer.

Ved Marokkos selvstendighet i 1956 ble han anmodet om å vendte tilbake til hjemlandet, men avslo. Han begrunnet dette med at han ikke vil vende hjem før alle franske og spanske tropper var ute av landet. Abd el-Krim døde i eksil i Egypt i 1963.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg