Aargau

Aargau er en kanton i nordlige Sveits, ved Rhinen mellom Bodensee og Basel. Den grenser til Tyskland i nord og måler 1404 km2 med 670 800 innbyggere (2018). Befolkningen er tysktalende og fordeler seg nokså likt på protestanter og katolikker. Hovedstad er Aarau; andre viktige byer er Baden, Olten og Wohlen.

Faktaboks

uttale:
ˈa:r-

Kantonen gjennomløpes av Aare, og både kantonen og hovedstaden Aarau har navn etter elven. Aargau danner den nordøstlige delen av det store sveitsiske platå mellom Jurafjellene og Alpene.

Næringsliv

Aargau hører til de mest fruktbare områdene i Sveits, og 45 prosent av arealet er jordbruksland (37 prosent i Sveits som helhet). Det dyrkes korn, oljevekster, frukt og grønnsaker, og husdyrholdet er av stor betydning. Aargau har en betydelig industri; viktigste industribransje er verkstedindustrien som omfatter nesten halvparten av de sysselsatte i industrien. Størst innen verkstedbransjen er elektrisk utstyrsindustri, metallvare – og maskinindustri. Ellers merkes særlig næringsmiddel-, treforedling/trevare-/grafisk industri og farmasøytisk industri. Sveits' eldste kjernekraftverk (1969/1971) ligger i Beznau, ved Aare like ovenfor elvas munning i Rhinen, åtte km nord for Baden.

En del av turisttrafikken i Aargau er gjennomgangstrafikk til alpeområdene lenger sør. For øvrig har særlig områdene langs Aare i vest og Rhinen i nord en del turisttrafikk.

Historie

Området ble i 1415 erobret av det sveitsiske edsforbund fra habsburgerne, men det ble først i 1803 formelt opptatt som kanton Aargau i føderasjonen. Borgen Habsburg, som er stamborgen til habsburgerne, og hvis eldste deler er fra omkring 1020, ligger på høyden Wülpelsberg (513 moh.), på østsiden av Aare, like sørvest for byen Brugg og munningen av Reuss og Limmat i Aare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg