Faktaboks

Ålborg

Aalborg (dansk sideform)

I 1984 bestemte den danske staten at kommunene selv kunne velge å stave kommunenavnet med Å eller Aa. Dansk rettskrivning anbefaler Ålborg, og Aalborg er å betrakte som en sideform.

Uttale

ˈåːlbårg

Del av domkirken Skt. Budolfi, oppført på 1400-tallet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Aalborg teater
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Aalborg Søfarts og Marinemuseum
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Thinbæk kalkgruver.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ålborg er en by som ligger på Jylland i Danmark, ved den østre del av Limfjorden. Den er Danmarks fjerde største by, sammenvokst med Nørresundby på nordsiden av fjorden. Ålborg hadde 120 914 innbyggere i 2023 og er administrasjonssentrum for Ålborg kommune og Region Nordjylland.

Ålborg er bispesete fra 1554, domkirken Sankt Budolfi ble oppført på 1400-tallet. Vor Frue kirke ble oppført i romansk stil på 1100-tallet, men fullstendig ombygd i 1877. I den gamle bykjernen ligger også Ålborg Slot, som er rester av Christian 3s Ålborghus, oppført i flere etapper ca. 1540–1750. Andre eldre bygninger omfatter Helligåndsklosteret fra 1431, som nå er alders- og sykehjem, og flere kjøpmannsgårder fra 1600-tallet, blant annet Jens Bangs Stenhus fra 1623. I Nørresundby ligger gravfeltet Lindholm Høje fra folkevandringstid og tidlig vikingtid.

Næringslivet preges av allsidig handels- og industrivirksomhet og er Nordjyllands viktigste handels- og serviceby. Det produseres blant annet sement, akevitt, næringsmidler, avansert elektronikk, kjemiske varer, tekstil og konfeksjon. Ålborg har en viktig havn med godstrafikk til Grønland. Det er broforbindelse over Limfjorden. Limfjordstunnelen, en motorveitunnel i to rør under fjorden, ble åpnet i 1969. Ålborg Lufthavn ligger nordvest for byen.

Ålborg er Nordjyllands kultursentrum med universitet, grunnlagt i 1974, musikkonservatorium, teater, Nordjyllands Kunstmuseum, zoologisk hage og tivolipark.

Historie

Ålborg var på 1000-tallet myntsted og midtpunkt for et rikt sildefiske. De eldste kjente byprivilegier for Ålborg er fra 1342.

Byen led stor skade under Grevefeiden i 1534–1536 og ved flere branner på 1500- og 1600-tallet, men blomstret opp igjen. Byen var en viktig utskipshavn for korn og andre varer til Norge, og da denne handelen ble redusert på 1800-tallet, samtidig med en nedgang i sildefiskeriene, gikk byen inn i en ny nedgangstid.

Byen var fra slutten av 1700-tallet Danmarks viktigste industriby utenfor København, og industriutbyggingen på 1900-tallet har igjen gitt Ålborg økt betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg