Molekylstrukturen av ATP

Struktur ATP av Bjørn Pedersen. Gjengitt med tillatelse

Molekylstrukturen av ADP

Strukturen av ADP av Bjørn Pedersen. Gjengitt med tillatelse

Adenosintrifosfat, forkortet ATP, er en energirik forbindelse som er involvert i alle energikrevende prosesser i alt som lever.

  • Les mer om ATP i cellenes prosesser

ATP dannes ved en kobling av tre fosfatgrupper til molekylet adenosin. Bindingene i ATP er lik hva de er i andre, lignende molekyler slik som adenosindifosfat (ADP).

I løsning i cellene er både ATP og ADP i form av anioner da enten en eller to av H-ene i HO-gruppene bundet til fosforatomer er avgitt til vannmolekyler som danner oksoniumioner:

ATP(aq) + H2O(l) → ADP(aq) + HPO4(aq) + H3O+(aq) + -31 kJ/mol

I reaksjonen spaltes det av et hydrogenfosfation fra ATP. Det kreves energi for å bryte en binding, og det frigjøres energi ved å danne nye bindinger. Nettoresultatet er at det frigjøres energi i denne reaksjonen. Energien frigjøres ikke fordi bindingene i ATP er spesielt sterke.

I en normal voksen menneskekropp er det i hvert øyeblikk ca 40 g ATP, men vi forbruker og gjendanner omtrent en masse ATP som svarer til kroppsvekten hver dag. Energien i overgangen ATP til ADP driver reaksjoner som fotosyntese, åndedrett og forgjæring.

ATP gjendannes fra ADP på to måter i en levende organisme: gjennom fotosyntese i planter eller ved å oksidere mat i dyr og mennesker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.