ATP

Molekylstrukturen av ATP
Struktur ATP
Molekylstrukturen av ADP
Strukturen av ADP

Adenosintrifosfat. Molekylet består av adenin, ribose og en trifosfatgruppe.

Av /Store norske leksikon ※.

Adenosintrifosfat, forkortet ATP, er en energirik forbindelse som er involvert i alle energikrevende prosesser i alt som lever.

  • Les mer om ATP i cellenes prosesser

ATP dannes ved en kobling av tre fosfatgrupper til molekylet adenosin. Bindingene i ATP er lik hva de er i andre, lignende molekyler slik som adenosindifosfat (ADP).

I løsning i cellene er både ATP og ADP i form av anioner da enten én eller to av H-ene i HO-gruppene bundet til fosforatomer er avgitt til vannmolekyler som danner oksoniumioner:

ATP(aq) + H2O(l) → ADP(aq) + HPO4(aq) + H3O+(aq) + -31 kJ/mol

I reaksjonen spaltes det av et hydrogenfosfation fra ATP. Det kreves energi for å bryte en binding, og det frigjøres energi ved å danne nye bindinger. Nettoresultatet er at det frigjøres energi i denne reaksjonen. Energien frigjøres ikke fordi bindingene i ATP er spesielt sterke.

I en normal voksen menneskekropp er det til enhver tid cirka 40 gram ATP, men vi forbruker og gjendanner omtrent en masse ATP som svarer til kroppsvekten hver dag. Energien i overgangen ATP til ADP driver reaksjoner som fotosyntese, åndedrett og forgjæring.

ATP gjendannes fra ADP på to måter i en levende organisme: gjennom fotosyntese i planter eller ved å oksidere mat i dyr og mennesker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg