ATA-carnet

Artikkelstart

ATA-carnet er et internasjonalt tolldokument som benyttes ved midlertidig innførsel og utførsel av varer som ikke skal selges. Dette kan være vareprøver, utstillings- og messemateriell, med videre. Under forutsetning av at varene skal returneres til Norge kan man altså ha en carnet som beskriver vareprøver, yrkesutstyr og utstyr til messer/utstillinger uten å deponere for toll og avgifter.

Ordningen betyr at man slipper å betale toll og importavgifter til og fra land som deltar i ATA-konvensjonen.

ATA-carnet benyttes ofte av idrettsutøvere, musikkutøvere og næringsdrivende som tar med utstyr midlertidig ut av Norge for å ta det med tilbake senere. Dokumentet benyttes også for annet utstyr som skal brukes midlertidig i Norge og returneres etter bruk. I fraktbrevet må det fremgå at varene skal returneres etter bruk (reeksporteres).

ATA-carnetet forenkler tollekspedisjonen og erstatter alle eksport-, import- og transitteringsdokumenter.

ATA-carnet utstedes for en eller flere reiser og transporter. ATA-carnet kjøpes hos Handelskammeret. Ordningen baseres på at handelskammeret står som garantist for varer med et depositum som sikkerhet. Beløpet tilbakebetales når carnetet returneres og handelskammeret har sjekket at carnetet er riktig brukt.

Dersom man ikke følger reglene for ATA-carnet risikerer man at det må betales for fortolling av varene. Tollkravet kan utgjøre 30 prosent av vareverdien. Handelskammeret betaler tollen i slike tilfeller og viderefakturerer carnetets innehaver. Eksempler på slike tilfeller kan være at varene ikke ble reeksportert, ble gitt bort, solgt eller stjålet.

Det må fremvises og stemples ved hver grenseovergang. EU er ett tollområde, man stempler seg inn i første EU-land, og ut av siste EU-land.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg