APR-1400

Artikkelstart

APR-1400 er en sør-koreansk trykkvannsreaktor med en oppgitt ytelse på 1 400 MW e (4 000 MWv).

Reaktoren er en videreutviklet versjon av forløperen OPR-1000, som benyttes i fire av Sør-Koreas kjernekraftverk. Det er også overført teknologi fra trykkvannsreaktoren System 80+ som Westinghouse har rettighetene til. Mens OPR-1000 regnes som en annengenerasjonsreaktor, er APR-1400 klassifisert som en tredjegenerasjonsreaktor og beregnet for eksport på det internasjonale markedet.

Arbeidet med å utvikle reaktoren startet i 1992, og systemløsningen ble godkjent av det Koreanske institutt for kjernekraftsikkerhet (Korean Institute of Nuclear Safety) i 2002. I 2018 ble reaktoren også godkjent til bruk i USA av amerikanske tilsynsmyndigheter representert ved NRC.

To reaktorer av denne typen var i drift i Sør-Korea i 2021, mens fire var under oppføring. I tillegg arbeides det med å bygge et nytt kjernekraftverk med fire APR-1400-reaktorer i De forente arabiske emirater, der den første reaktoren kom i drift i 2020.

En mer avansert utgave av denne reaktoren er også utviklet og denne går under navnet APR+. Med en modulær oppbygging kan anleggsperioden for å oppføre en ny reaktor reduseres fra 52 til 36 måneder. Forsterkninger mot flystyrt og passiv sikkerhet gjør at APR+ anses som sikrere enn sin forgjenger. Med mindre modifikasjoner vil det også være mulig å blande inn opptil 30 prosent MOX-brensel. Det foreligger konkrete planer om at denne reaktoren skal installeres i de sør-koreanske kjernekraftverkene Chonji og Shin Kori, men byggearbeidet for disse kraftverkene er ennå ikke påbegynt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg