APR-1400 er en ny sør-koreansk trykkvannsreaktor med en oppgitt ytelse på 1 400 MWe (4 000 MWv).  Reaktoren er en videreutviklet versjon av forløperen OPR-1000 som benyttes i fire av Sør-Koreas kjernekraftverk. Det er også overført teknologi fra trykkvannsreaktoren System 80+ som Westinghouse har rettighetene til. Mens OPR-1000 regnes som en annengenerasjonsreaktor, er APR-1400 klassifisert som en tredjegenerasjonsreaktor og beregnet for eksport på det internasjonale markedet.

Arbeidet med å utvikle reaktoren startet i 1992 og systemløsningen ble godkjent av det Koreanske institutt for kjernekraftsikkerhet (Korean Institute of Nuclear Safety) i 2002. Søknad om godkjenning er også sendt til NRC som skal vurdere om reaktorkonstruksjonen tilfredsstiller de amerikanske sikkerhetskravene.

For tiden (januar 2016) er til sammen åtte reaktorer av denne typen under oppføring, fire i Sør-Korea og fire i De forente arabiske emirater. Anleggsarbeidet med den første APR-1400-reaktoren startet i 2009 og det er ventet at den vil komme i drift i april 2016.

En mer avansert utgave av denne reaktoren er også utviklet og denne går under navnet APR+. Med en modulær oppbygging kan anleggsperioden for å oppføre en ny reaktor reduseres fra 52 til 36 måneder. Forsterkninger mot flystyrt og passiv sikkerhet gjør at APR+ anses som sikrere enn sin forgjenger.  Med mindre modifikasjoner vil det også være mulig å blande inn opptil 30 prosent MOX-brensel. Det foreligger konkrete planer om at denne reaktoren skal installeres i de sør-koreanske kjernekraftverkene Chonji og Shin Kori, men byggearbeidet for disse kraftverkene er ennå ikke påbegynt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.