ANEC

Artikkelstart

ANEC er en ikke-statlig organisasjon som representerer forbrukernes interesser i det europeiske standardiseringsarbeidet.

Organisasjonen ble opprettet i 1995 og har hovedkontor i Belgia. ANEC er et akronym for European Association for the Co-ordination of Consumer Representation in Standardisation og representerer forbrukere fra EUs medlemsland og de tre EFTA-landene Island, Norge og Sveits. I tillegg er forbrukere fra Nord-Makedonia, Serbia og Tyrkia også representert. Generalforsamlingen i ANEC er sammensatt av ett nasjonalt medlem per land, som er nominert av de nasjonale forbrukerorganisasjonene i landet. Virksomheten er anerkjent av EU-kommisjonen og EFTA-sekretariatet. De står også for finansieringen av virksomheten, der EU bidrar med 95 prosent og EFTA med 90 prosent.

ANEC bidrar med teknisk ekspertise og rådgivning, som hentes fra et nettverk med representanter for forbrukere over hel Europa. De deltar i komiteer og arbeidsgrupper i en rekke europeiske standardiseringsorganisasjoner som CEN, CENELEC og ETSI, samt internasjonale standardiseringsorganisasjoner som ISO og IEC. Ved siden av standardiseringsarbeidet ønsker ANEC å representere forbrukernes interesser når nye standarder blir tatt i bruk. Dessuten har de som ambisjon å kunne påvirke utviklingen av europeisk lovgivning når den er knyttet til produkter og tjenester som har betydning for forbrukeren, spesielt der det vises til standarder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg