AMVER

Artikkelstart

AMVER er et verdensomfattende plotte- og sikkerhetssystem for handelsskip, opprettet i 1958 og drevet av USAs kystvakt fra AMVER-sentret på Governors Island i New York.

Faktaboks

Også kjent som

forkortelse for Automated Mutual Assistance Vessel Rescue System

Ved AMVER-senteret blir informasjon om skip, deres posisjon, kurs, fart, bestemmelsessted, om de har lege om bord og annen informasjon mottatt og registrert i et datasystem. Hvis et skip savnes, er i nød eller trenger assistanse, vil AMVER oppgi navn og posisjon på skip i det aktuelle området og bistå med råd og informasjon, uansett havområde. Dette vanligvis i samarbeid med de forskjellige redningssentralene i det aktuelle området. Om nødvendig tar AMVER selv kontakt med skip som kan yte assistanse.

AMVER-tjenesten er av USA stilt vederlagsfritt til disposisjon for alle skip uten hensyn til nasjonalitet. Hver dag følges ca. 7000 skip fra over 100 land fra AMVER-senteret. Kystradiostasjoner verden over formidler gratis informasjon om skipene. Norske kystradiostasjoner har deltatt i tjenesten siden 1975. Ved lov av 1. september 1976 ble alle norske skip i oversjøisk fart pålagt meldeplikt til AMVER. Siden har dette pålegget blitt erstattet av en mer generell meldeplikt og nye systemer har komt til. I dag spiller krav til GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System), samt obligatoriske og automatiske identifikasjonssystemer som AIS og LRIT (Long range Identification and Tracking) den viktigste rollen i overvåkningen og sikkerheten til skipstrafikken. Betydningen av AMVER er dermed ikke like stor som den var tidligere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg