Vindskjær
Figuren viser et vindskjær hvor vindretningen endres kraftig.
Vindskjær
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Aircraft Report (AIREP) er en rapport fra en pilot til en bakkestasjon om blant annet værforhold luftfartøyet har møtt på. Formålet er å formidle potensielt farlige forhold til andre piloter.

Faktaboks

Også kjent som

Aircraft Report

Prosedyre

Dersom et luftfartøy kommer ut for fenomener som for eksempel turbulens eller ising, sendes en rapport til nærmeste bakkestasjon. Fenomenet skal om mulig graderes som svakt (FeeBLe), moderat (MODerate) eller alvorlig (SEVere). Flytype, tidspunkt, flyets høyde og horisontale koordinater skal også oppgis.

I Norge formidles meldingen videre til flyværtjenesten, som sender rapporten ut. For meteorologene er alle rapporter nyttige, siden de bidrar til å danne et bedre bilde av de faktiske værforholdene. En rapport om alvorlige meteorologiske forhold gir grunnlag for å sende ut en faremelding for luftfarten.

AIREP SPECIAL

Rapporter om de farligste vær-fenomenene kalles «special air-report» (AIREP SPECIAL). Disse inkluderer moderat eller kraftig turbulens eller ising , utbredt tordenvær , og vulkansk aske .

Eksempel: AIREP SPECIAL ARS B737 MOD TURB OBS AT 1230Z N6030 E01030 FL070=

Dette betyr at piloten i et fly av typen Boeing 737 har opplevd moderat turbulens kl. 12.30 UTC, over Østlandet, i flygenivå 70.

AIREP

Begrepet «AIREP» brukes for rapporter om mindre alvorlige fenomener. Dette kan være lett turbulens, eller ising, men også andre ting som piloten mener kan innvirke på sikkerheten eller effektiviteten til andre flygninger i samme område.

AIREP SPECIAL har strenge krav til form og innhold, mens en AIREP kan rapporteres litt mer fritt. Det følgende eksempelet forklarer kanskje seg selv?

AIREP DH82 APPROX 200 GEESE OBS AT 1500Z N5812 E00813 4000FT HEADING N=

PIREP

Ifølge Amerikanske Aviation Weather center, er en AIREP en rutinemessig, gjerne automatisk, rapport om værforholdene under flygning. En PIREP (pilot report) derimot, er en rapport om potensielt farlige fenomener man har møtt på, som ising eller turbulens. I Norge brukes ikke begrepet PIREP. Her er det særlig de rapportene som ikke er rutinemessige som omtales som AIREP. Dette er i samsvar med bestemmelser fra ICAO.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg