AGA AB, holder til i Lidingö ved Stockholm, og er et svensk industrikonsern. Det ble grunnlagt i 1904 som Aktiebolaget Gas-accumulator. Selskapet fremstiller industrielle og medisinske gasser og tilhørende utstyr. I 2000 ble det overtatt av det tyske konsernet Linde AG.

AGA overtok ved stiftelsen i 1904 Svenska Carbid- och Acetylen AB, som ble grunnlagt i 1899, med virksomhet innen belysning og sveising med acetylen. I 1909 ble selskapet reorganisert og het fram til 1964 Svenska Aktiebolaget Gas-accumulator. Nils Gustaf Dalén satt som sjef i perioden 1909–1937. Daléns oppfinnelser innen fyrbelysning, blant annet Aga-lys og solventil, var fundamentet for selskapets ekspansjon. Senere startet selskapet også produksjon innen biler, filmteknologi (AGA-Baltic), radio- og tv-apparater, varmeteknikk (AGA-komfyren fra 1929, radiatorer), medisinske apparater, batterier (Tudor) og fryseteknikk. I 1980–årene ble gassvirksomheten rendyrket.

I 1908 etablerte AGA Norsk Aktieselskap Gasaccumulator, som senere fikk navnet Norgas, med produksjon av apparater og materiell for blant annet gass-sveising, elektrisk sveising og skjæring og fyrbelysning. I 1983 overtok AGA gassdivisjonen i Norgas, og AGA AS ble fra 2000 et datterselskap av Linde AG. Selskapet produserer gasser til industri og sykehus, blant annet luftgass (oksygen, nitrogen, argon) i Oslo og på Tjeldbergodden i Aure, Møre og Romsdal (produksjon fra 1997, også LNG-anlegg) og karbondioksid («kullsyre») i Oslo og Sarpsborg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.