Lomé-konvensjonen var en økonomisk samarbeidsavtale mellom EU og en gruppe utviklingsland i Afrika, Karibia og Stillehavsområdet, de såkalte ACP-landene (Africa, Caribbean, Pacific). Konvensjonen ble inngått i Togos hovedstad Lomé i 1975, avviklet i 2000 og avløst av Cotonou-avtalen, som trådte i kraft 1. april 2003.

Lomé-konvensjonen regulerte handel og bistand mellom EU og APC-landene, og hadde blant annet flere rammer for økonomisk hjelp fra Det europeiske utviklingsfondet (EDF). Fire Lomé-konvensjoner ble undertegnet; Lomé I (1975–80), Lomé II (1980–85), Lomé III (1985–90) og Lomé IV (1990–2000). Avtalen ble oppløst etter at USA hadde klaget den inn for WTO.

Lomé-avtalen innbefattet cirka halvparten av verdens utviklingsland. Kritikere av avtalene pekte på at samarbeidet bidro til å opprettholde det handelsmønsteret mellom nord og sør som ble etablert i kolonitiden, og at de ikke fremmet samarbeid mellom utviklingslandene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg