A/S Sydvaranger

Foto fra anrikingsverket til A/S Sydvaranger. Lastekrana foran i bildet ble brukt å laste briketter ut til malmtoget som i midten av bildet kommer oppover fra utfraktningsanlegget. Fotografen var sorenskriver i Varanger i årene 1919–1936, så fotografiet er antakelig fra den perioden.
Av /Finnmark Fylkesbibliotek.
Lisens: CC BY NC 3.0

Arbeidere utenfor dampstasjonen i Bjørnevatn, Sydvaranger, hvor jernmalmen ble brutt. Foto fra 1910.

Av /Grenselandmuseet.

A/S Sydvaranger, tidligere norsk gruveselskap grunnlagt i Kirkenes 1906 med tysk og norsk kapital, utvant jernmalm og var gjennom mesteparten av 1900-tallet landets største gruveselskap. Jernmalmen ble oppdaget i 1865 sør for Kirkenes av bergmester Tellef Dahll, men funnet lå upåaktet frem til 1902, da forretningsmannen Christian August Ankers malmletere gjenoppdaget det. Kartleggingen viste at forekomstene var meget store med et malmareal på 1,2 mill. m2, hvorav Bjørnevatnforekomsten på nesten 300 000 m2 var den største. Jernforekomstene tilhører en gammel (ca. 2,8 mrd. år) prekambrisk jernformasjon (se også jernmalm). Den produktive delen i Norge lå sør for Kirkenes, men mindre eller fattigere malmer slynger seg i et belte fra Varangerbotn i vest, over Neiden og Kirkenes til forbi Murmansk i øst.

Eksport av jernmalm begynte i 1910. Malmen ble brutt i dagbrudd først og fremst i Bjørnevatnfeltet. Her ble den grovknust og fraktet med jernbane til separasjons- og pelletsverk i Kirkenes, der det ble produsert jernslig (ca. 67 % jern) og pellets. Tysk-norske Fredrik Behrens var adm. direktør 1911–53 og ledet etter den annen verdenskrig arbeidet med gjenoppbyggingen av anleggene i Kirkenes og Bjørnevatn, som ble ødelagt ved russernes bombing og tyskernes tilbaketrekning i 1944. Selskapet startet på ny produksjon i 1952, da med stor statlig eierandel og etter hvert også med store offentlige tilskudd. Malmbrytingen ble innstilt i 1996 og produksjonsmidlene solgt. Totalt ble det produsert ca. 170 mill. tonn råmalm. Eiendommene (gruver, jernbane, havneanlegg) var fra 1999 eid av Sør-Varanger kommune og Varangerkraft. I 2006 ble det solgt til Oslo-rederiet Tschudi Shipping Company, som drev anlegget under navnet Sydvaranger Gruve AS i årene 2009-15.

A/S Sydvaranger var med å etablere Rana Gruber i 1937.

Litteratur

  • Bjørn Ivar Berg: Sydvaranger jerngruver. I: Bjørn Ivar Berg (red.): Bergverk i Norge. Fagbokforlaget 2016.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg