Høyer-Ellefsen, Oslo, er et tidligere norsk entreprenørselskap som ble grunnlagt i 1896 av ingeniør Sigurd Høyer. Selskapet, som var aksjeselskap fra 1902, er siden 1991 en del av Veidekke.

Høyer-Ellefsen anla blant annet den første Holmenkollbanen i Aker utenfor Oslo og bygde blant annet kraftverk, dammer, industrianlegg, havneanlegg og store bygg. Høyer-Ellefsen var lenge Norges største anleggsselskap ved siden av Ingeniør F. Selmer A/S. Selskapet hadde virksomhet også i andre land, blant annet i Sør-Amerika.

I 1970 opprettet entreprenørene Fredrik Selmer, Thor Furuholmen og Høyer-Ellefsen Norwegian Contractors, som utviklet og bygde betongplattformer for offshorevirksomhet (blant annet Condeep-plattformen).

Høyer-Ellefsen var i perioden 1962–1975 kontrollert av skipsreder Hilmar Reksten, deretter statseid. I 1981 ble selskapet overtatt av Orkla Industrier, som i 1984 slo det sammen med Astrup & Aubert (grunnlagt i 1933 av Niels Astrup og Frans Otto Aubert) til Astrup Høyer. Dette ble i 1986 overtatt av Aker Norcem (det senere Aker AS) og fikk navnet Aker Entreprenør, som i 1991 gikk inn i Veidekke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg