A/S Høyer-Ellefsen

Artikkelstart

Høyer-Ellefsen, Oslo, er et tidligere norsk entreprenørselskap som ble grunnlagt i 1896 av ingeniør Sigurd Høyer. Selskapet, som var aksjeselskap fra 1902, er siden 1991 en del av Veidekke.

Høyer-Ellefsen anla blant annet den første Holmenkollbanen i Aker utenfor Oslo og bygde blant annet kraftverk, dammer, industrianlegg, havneanlegg og store bygg. Høyer-Ellefsen var lenge Norges største anleggsselskap ved siden av Ingeniør F. Selmer A/S. Selskapet hadde virksomhet også i andre land, blant annet i Sør-Amerika.

I 1970 opprettet entreprenørene Fredrik Selmer, Thor Furuholmen og Høyer-Ellefsen Norwegian Contractors, som utviklet og bygde betongplattformer for offshorevirksomhet (blant annet Condeep-plattformen).

Høyer-Ellefsen var i perioden 1962–1975 kontrollert av skipsreder Hilmar Reksten, deretter statseid. I 1981 ble selskapet overtatt av Orkla Industrier, som i 1984 slo det sammen med Astrup & Aubert (grunnlagt i 1933 av Niels Astrup og Frans Otto Aubert) til Astrup Høyer. Dette ble i 1986 overtatt av Aker Norcem (det senere Aker AS) og fikk navnet Aker Entreprenør, som i 1991 gikk inn i Veidekke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg