A-Lee

Faktaboks

A-Lee
egentlig Ali Pirzad-Amoli
Født
17. mai 1988, Gjøvik

Artikkelstart

A-Lee, egentlig Ali Pirzad-Amoli, norsk rapper, produsent og låtskriver. A-Lee er en engelskspråklig rapper som først gjorde seg bemerket i gruppen Cam 'N A-Lee sammen med rapperen Cam'leon. Gruppen fikk et lite gjennombrudd i 2005 da de vant By:Larm sin "Publikumspris". Samtidig ble de nominert til "Årets Urørt" av NRK P3, på grunn av låten "What do You Mean", som var gjestet av Chicosepoy fra Karpe Diem. I 2006 skulle Cam 'N A-Lee utgi EPen Schmokin' Skills, som blant annet var gjestet av den amerikanske rapperen Masta Ace, men gruppen ble imidlertid oppløst like før utgivelsesdato. Gruppens brudd skyldtes at A-Lee hadde blitt signert av Tommy Tee sitt plateselskap Tee Productions.

Det kom aldri noe album ut av arbeidet med Tommy Tee, og etter et par år brøt Pirzad-Amoli samarbeidet med Tee Productions. Han solodebuterte istedenfor i 2009 med singelen "Bump Off". Året etter fikk han sitt store gjennombrudd med singelen "World So Cold", som fikk en uke på VG-lista og stor rotasjon på en rekke norske radiokanaler. Senere i 2010 slapp A-Lee albumet Missing på Bonnier Amigo. Der singelen "World So Cold" var et klart hitforsøk, var imidlertid albumet et mer kompromisløst rapalbum, og Missing ble salgsmessig ingen stor suksess. I 2011 beveget A-Lee seg mer i retning av sjangerene techno og dance, og fikk to nye radiohits med låtene "The One" og "Hear the Crowd".

Den kommersielle suksessen førte til at rapperen signerte med Sony Music Norway. Her lanserte han sommeren 2012 sitt andre album, Forever Lost. Albumet fikk til dels hard medfart av norske kritikere. For eksempel ble det oppsummert av Dagbladet som en utgivelse ”på høyde med det mest middelmådige fra utlandet.”

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg