14. mars-koalisjonen

14. mars-koalisjonen, en anti-syrisk blokk i det libanesiske parlamentet; sammenslutning av ulike politiske partier som er mot syrisk innblanding i Libanon. Ledende aktører er Saad al-Hariri, tidligere statsminister, og Samir Geagea, leder av Lebanese Forces.

Faktaboks

også kjent som:

14. mars-alliansen

Koalisjonen har tatt navn etter sederrevolusjonen 14. mars 2005, da al-Hariri oppfordret til demonstrasjon mot syrisk militær tilstedeværelse i Libanon. Syria var da mistenkt å stå bak det uoppklarte drapet på hans far, tidligere statsminister Rafiq al-Hariri, samme år. Demonstrasjonen førte til at Syria trakk sine militære styrker ut av Libanon etter 29 års tilstedeværelse, men også til at Syria styrket sine forbindelser med Hizbollah.

Ved valget i 2005 dannet 14. mars-koalisjonen flertallsregjering med basis i 72 av 128 plassene i det libanesiske parlamentet. Maktfordelingen endret seg da regjeringen gikk i oppløsning i januar 2011 og en ny koalisjon ble dannet av statsminister Najib Mikati. 14. mars-koalisjonen har siden vært i opposisjon, representert med 48 seter. Motsatt blokk i parlamentet er den pro-syriske 8. mars-koalisjonen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg