14. mars-koalisjonen, en anti-syrisk blokk i det libanesiske parlamentet; sammenslutning av ulike politiske partier som er mot syrisk innblanding i Libanon. Ledende aktører er Saad al-Hariri, tidligere statsminister, og Samir Geagea, leder av Lebanese Forces.

Koalisjonen har tatt navn etter sederrevolusjonen 14. mars 2005, da al-Hariri oppfordret til demonstrasjon mot syrisk militær tilstedeværelse i Libanon. Syria var da mistenkt å stå bak det uoppklarte drapet på hans far, tidligere statsminister Rafiq al-Hariri, samme år. Demonstrasjonen førte til at Syria trakk sine militære styrker ut av Libanon etter 29 års tilstedeværelse, men også til at Syria styrket sine forbindelser med Hizbollah.

Ved valget i 2005 dannet 14. mars-koalisjonen flertallsregjering med basis i 72 av 128 plassene i det libanesiske parlamentet. Maktfordelingen endret seg da regjeringen gikk i oppløsning i januar 2011 og en ny koalisjon ble dannet av statsminister Najib Mikati. 14. mars-koalisjonen har siden vært i opposisjon, representert med 48 seter. Motsatt blokk i parlamentet er den pro-syriske 8. mars-koalisjonen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.