Tetrasykliner er en gruppe bredspektret antibiotika som virker bakteriehemmende (bakteriostatisk) ved å hemme bakteriens proteinsyntese.

Et antibiotikum kalles bredspektret når det virker på flere ulike typer bakterier. Tetrasyklinene kan angripe både aerobe, anaerobe, grampositive og gramnegative bakterier.

Tetrasykliner kan brukes for å behandle infeksjoner med for eksempel chlamydier, spiroketer, rickettsier og actinomyceter. Eksempler på tetrasykliner som er markedsført i Norge er doksysyklin, lymesyklin, oksytetrasyklin og tetrasyklin. Disse finnes i form av tabletter eller kapsler, øredråper, øyendråper, mikstur og infusjon til intravenøs bruk.

Bruksområder og effekt

Tetrasykliner kan brukes ved bakterielle luftveisinfeksjoner, forverring av kols, samt ved luftveisinfeksjoner og kjønnssykdommer forårsaket av mykoplasma og klamydia. Noen tetrasykliner kan også brukes ved kompliserte infeksjoner i hud, bløtdeler og mage-/tarmkanalen. Langvarig bruk av tetrasykliner kan være aktuelt ved hudsykdommene rosacea og akne.

Interaksjoner

Det er viktig at tetrasykliner ikke tas sammen med matvarer som inneholder kalsium (for eksempel melk, yoghurt og ost), syrenøytraliserende midler (for eksempel Novaluzid), jern eller magnesium. Dette kan gi redusert opptak av tetrasykliner fra tarmen og dermed dårligere behandlingseffekt.

Bivirkninger

Utstrakt bruk av tetrasykliner har ført til at stadig flere bakteriestammer er resistente. Tetrasykliner er derfor sjeldent et førstevalg.

Den vanligste bivirkningen er diaré på grunn av forstyrrelser av den normale bakteriesammensetningen i tarmen (tarmflora). Allergiske reaksjoner og økt følsomhet for sollys (fotosensibilisering) forekommer også. Det anbefales å unngå soling eller å bruke solkrem med høy faktor.

Tetrasykliner binder seg til skjelett og tannemalje og kan gi misfarging av tenner som er under utvikling. Tetrasykliner bør derfor ikke gis til barn under tolv år og bør unngås i siste trimester i svangerskapet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg