Cicuta virosa
Cicuta virosa
Av /Köhler's Medizinal-Pflanzen.

Selsnepe. Til venstre en gjennomskåret rot.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Selsnepe er en flerårig art i skjermplantefamilien som er en av de giftigste plantene i Norge. Denne arten er finnes i sumpområder i lavlandet i store deler av Norge. Selsnepe kan overflatisk ligne på en rekke skjermplanter som er svært vanlige i Norge. Selv inntak av små mengder plantemateriale kan medføre alvorlige helseskader og død.

Faktaboks

Etymologi
Cicuta var navn på en giftkjeks hos Cato den eldre. Virosa, latin for ‘giftig’. Selsnepe etter Selsmyrene i Gudbrandsdalen. Sprengrot på grunn av forgiftningssymptomene.
Også kjent som
sprengrot
Vitenskapelig navn
Cicuta virosa
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Selsnepe blir mellom 50 og 120 centimeter høy og har en tjukk rotstokk som en liten nepe. Karakteristisk for selsnepe er et denne rotstokken har en rekke hulrom og at melkesafta fra rota raskt blir gulrød når rota skjæres i. Bladene er to til tre ganger finna og har småtanna småblad. Bladene er mindre oppdelte enn mange andre skjermplanter slik som hundekjeks.

Blomsterstanden er som hos andre skjermplanter en dobbeltskjerm. Selsnepe har hvite blomster. Storsveip mangler, men småsveip er seks til åtte smale blad.

Utbredelse

utbredelse av selsnepe
Naturlig utbredelse av selsnepe (Cicuta virosa). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av selsnepe

Selsnepe vokser vokser ved bekker og tjern, i Norge mest på Østlandet, men også på Sørlandet, i Ytre Hordaland, i Sogn og i Trøndelag, sjelden også i Finnmark. Selsnepe liker næringsrikt vann og finnes derfor oftere på steder i nærheten av der folk bor, enn ved for eksempel skogstjern. Planten sprer seg både med frø og med rotstokken, som kan fryse opp og bli ført til nye steder med flomvann. Verdensutbredelsen er tempererte strøk rundt Arktis.

Giftighet

Selsnepe er en av våre aller farligste giftplanter. Det påstås at griser og sauer skal kunne tåle den, men for andre dyr og for mennesker kan selv en mindre dose være dødelig. Forgiftningen gir kramper og magesmerter.

Det er registrert flere dødsfall av selsnepe, også i nyere tid.

Navn

Det norske navnet kommer av at den vokste i store mengder på, de nå for det meste oppdyrka, Selsmyrene i Gudbrandsdalen.

Navnet sprengrot har også blitt brukt på grunn av forgiftningssymptomene.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

selsnepe
Cicuta virosa
Tidligere vitenskapelig navn
Cicuta mackenzieana Raup
Artsdatabanken-ID
100297
GBIF-ID
5371864

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg