Nevrotransmittere
Elektronmikroskopisk bilde av en nerveende med vesikler som inneholder transmittersubstanser, som for eksempel kan være katekolaminer.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Katekolaminer er en gruppe kjemiske forbindelser som virker som signalstoffer i kroppen. Noen viktige katekolaminer er adrenalin, noradrenalin og dopamin. Alle disse tre er signalstoffer i nerveceller (nevrotransmittere).

Faktaboks

Uttale
katekolamˈiner

I kroppen brukes katekolaminene som hormoner og nevrotransmittere. De virker på nervesystemet, hjerte- og karsystemet, på stoffskiftet, kroppstemperaturen og den glatte muskulaturen. Når cellene i kroppen skal lage dopamin, noradrenalin og adrenalin tar de utgangspunkt i aminosyren tyrosin.

Katekolaminer befinner seg hovedsakelig i det sympatiske nervesystemet, binyremargen og sentralnervesystemet. De virker ved å binde seg til og aktivere bestemte reseptorer i målcellenes cellemembran.

Utskillelsen av katekolaminer i urinen brukes i utredningen av feokromocytom, en hormonproduserende svulst i binyremargen.

Kjemiske egenskaper

Katekolaminer ligner på hverandre kjemisk fordi alle består av en pyrokatekol og en sidekjede på denne som inneholder en aminogruppe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg