Mild dental fluorose

Mild grad av dental fluorose på seksårsjeksel. Tannen har en kritthvitt overflate som ikke er skarpt avgrenset, men er diffus. Dette er som regel begrenset til det ytterste emaljelaget og kan slites av over tid. Ingen behandling er nødvendig.

Mild dental fluorose
Av .

Moderat/alvorlig grad av dental fluorose. Tenner hos person som har vokst opp i et område med høyt innhold av fluorid i drikkevannet. Emaljen har både gule og brune flekker. Noen steder skaller emaljen av og overflaten av tennene er ruglete. Alle de permanente tennene er rammet.

.
Alvorlig dental fluorose

Moderat/alvorlig grad av dental fluorose hos samme person som bildet over. Personen har vokst opp i et område med høyt innhold av fluorid i drikkevannet. Emaljen har både gule og brune flekker. Noen steder skaller emaljen av og overflaten av tennene er ruglete. Alle de permanente tennene er rammet.

Alvorlig dental fluorose
Av .

Dental fluorose er en tannsykdom som skyldes for mye fluor. Grunnstoffet fluor er en gass som raskt reagerer med andre grunnstoffer og da kalles det fluorid. Fluorid i tannkrem, munnskyllevann og fluortabletter brukes fordi det beskytter tennene mot karies (hull).

Faktaboks

Uttale
dentˈal fluorˈose

Dental fluorose oppstår når man får for mye fluorid under tanndannelsen. Alvorlig dental fluorose er uvanlig i Norge, men forekommer i noen land i Afrika, Amerika og Asia. Personer som bor i områder med mye fluorider i drikkevannet er mest utsatt for å få dental fluorose.

Forekomst

Forekomsten og alvorlighetsgraden av dental fluorose avhenger av hvor mye fluorid et barn har inntatt mens tennene ble dannet. Barn som inntar mer fluorid enn anbefalt, har økt risiko. Mild dental fluorose er ganske vanlig, mens alvorlig dental fluorose er svært sjeldent hos barn som har vokst opp i Norge. I enkelte land i Afrika har de fleste dental fluorose, og opptil 20 prosent kan ha alvorlig form.

Det er ingen forskjell mellom menn og kvinner. Dental fluorose kan forekomme i melketenner, men langt sjeldnere enn i permanente tenner.

Årsaker

Dannelsen av de permanente tennene starter rundt fødselen, og strekker seg over flere år. Man kan få dental fluorose ved inntak av for mye fluorid så lenge det er tenner i utvikling. Ved inntak av lave doser fluorid, vil tennene bli sterkere og mer motstandsdyktige mot hull i tennene (karies). Denne ønskede effekten av fluorid gjelder både for tenner i utvikling og etter at de er brutt fram i munnen. Det skyldes at fluorid beskytter mot syre fra bakteriebelegg.

Hvis inntaket av fluorid under tanndannelsen overstiger anbefalt dose, kan emaljen bli feil oppbygd. Dette fører til misfarginger, og i de alvorligste tilfellene avskalling og feildannet tannemalje. Etter at de permanente tennene er brutt fram, vil ikke for mye fluorid kunne skade emaljen.

Symptomer og funn

Ved mild form for fluorose får tennene en diffus kritthvit fargeforandring, mens i alvorlige tilfeller oppstår det gule eller brunsvarte flekker og avskalling av emaljen.

Kilder til fluorid

Fluorid finnes i jordskorpen bundet i mineraler og i grunnvann i varierende mengder i ulike områder. Fluorid kan tas opp av alle organismer. Trær, busker og matvekster som vokser i områder med høyt fluoridinnhold, vil kunne ta opp dette fra jorda. Derfor er det kjent at te kan ha et moderat innhold av fluorid, siden tebusker vokser i områder med høyt fluoridinnhold. I mange land brukes grunnvann fra brønner til drikkevann, mens i andre land brukes overflatevann fra elver og innsjøer. I noen land er det naturlig høyt fluoridinnhold i drikkevannet. Da vil det være svært vanlig å ha dental fluorose. Dette gjelder for eksempel noen land i Afrika, Amerika og Asia. I noen land med lite naturlig fluorid, tilsettes små mengder i drikkevannet eller i matvarer som melk og salt, for å redusere forekomsten av karies.

I Norge tilsettes det ikke fluorid i drikkevannet, og offentlig vannforsyning i Norge bruker overflatevann som ikke inneholder fluorid. Det tilsettes heller ikke fluorid til matvarer i Norge. Derfor anbefales fluortannkrem for å forebygge karies fra barnet får den første melketannen. Hos de minste barna anbefales det å bruke en knapt synlig mengde tannkrem, økende til en ertstor mengde ved treårsalder. Tannpuss med fluortannkrem to ganger daglig er tilstrekkelig for å forebygge karies hos de aller fleste. Noen bør i tillegg bruke munnskyll, tabletter eller tyggegummi med fluor etter anbefaling fra tannlege eller tannpleier. Følger man de anbefalte doseringene, er det veldig liten risiko for å få dental fluorose. Dette gjelder også gravide, da vanlig fluoridinntak ikke skader fosterets tannutvikling. Småbarn som bruker for mye tannkrem eller fluortabletter kan få dental fluorose i de permanente tennene.

Hvis man har privat vannforsyning fra grunnvann, kan dette inneholde fluorid også i Norge. Det anbefales derfor å måle fluoridnivået i grunnvannet før man bruker fluoridtilskudd. Ifølge drikkevannsforskriften skal ikke drikkevann inneholde mer enn 1,5 mg fluorid per liter.

Behandling

Mild dental fluorose trenger sjelden behandling. Ved alvorlig dental fluorose, kan tannlegen pusse eller slipe det øverste emaljelaget, eventuelt i tillegg til bleking. Dette gir ofte godt resultat. I noen tilfeller må skader repareres med komposittfylling, porselenslaminater eller kroner. Personer som har dental fluorose, bør likevel bruke fluortannkrem for å forebygge hull i tennene så lenge de bor et sted uten fluorid i drikkevannet.

Komplikasjoner

Selv om fluorid beskytter mot hull i tennene, vil tenner med alvorlig dental fluorose ha økt risiko for hull på grunn av ruglete overflate som lett samler belegg. I tillegg vil brune flekker på tennene oppleves skjemmende av mange.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg