Faktaboks

Ragnvald Kale den hellige

Ragnvald den hellige, Ragnvald Orknøyjarl, Ragnvald jarl, Ragnvald Kolsson, Kale Kolsson

Norrønt: Rǫgnvaldr kali Kolsson hinn helgi

Født
1100, Agder
Død
25. august 1158, Katanes (Caithness), Skottland
Virke
Orknøyjarl
Familie

Foreldre: Lendmann Kol Kalesson og Gunnhild Erlendsdatter.

Hustru ukjent.

Søstersønn av orknøyjarlen Magnus Erlendsson den hellige (ca. 1080–1115).

St. Ragnvald
St. Ragnvald
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Ragnvald Kale den hellige var jarlOrknøyene, og ble etter sin død erklært for helgen. Som jarl står Ragnvald Kale sentralt i Orknøyenes historie på 1100-tallet. Han ble innsatt av det norske kongedømmet, satte i gang byggingen av Magnuskatedralen i Kirkevåg (Kirkwall) til minne om sin onkel, Magnus den hellige, og var en fremragende skald.

Bakgrunn

Ragnvald var sønn av Kol Kaleson, lendmann fra Agder, og den orknøyske jarledatteren Gunnhild Erlendsdatter, datter til orknøyjarlen Erlend Torfinnsson. Ragnvald var døpt Kale. Han var trolig født på Agder, og vokste opp i Norge. Han var vakker og evnerik, ble regnet som omgjengelig og beskrevet i sagaene som middels høy, med vakre hender og føtter og lysebrunt hår. Han roste seg i en strofe av at han kunne ni idretter, blant dem skaldskap. 15 år gammel dro han på en handelsreise til England, der han i Grimsby møtte tronkreveren og den senere norske kongen Harald Gille, og stiftet vennskap med ham.

Orknøyjarl

I 1129 ble Ragnvald utnevnt av Sigurd Jorsalfare til jarl på Orknøyene og Hjaltland (Shetland) etter morbroren Magnus den hellige (drept i 1115). Sigurd gav ham navnet Ragnvald etter den tidligere så populære jarlen Ragnvald Brusesson. Men tremenningen Pål Håkonsson hadde gjort seg til enehersker på øyene etter sin brors død og ville ikke avstå noe av dem. Først da Harald Gille var blitt norsk enekonge i 1135, kunne Ragnvald gjøre sitt krav på jarledømmet gjeldende med kongens støtte. Ragnvald forble i Norge som en av kong Harald Gilles ledende menn. Et fremstøt mot Orknøyene samme år var mislykket, men i 1136 kunne Ragnvald la seg hylle som enejarl etter at Pål jarl var blitt bortført av motstandere og etter alt å dømme drept.

Magnuskatedralen

For å styrke sin stilling på øyene innledet Ragnvald i 1137 byggingen av den vakre og velproporsjonerte Magnuskatedralen i Kirkevåg, der morbrorens helgenskrin fikk plass. For å gjennomføre de ambisiøse byggeplanene fikk Ragnvald bøndene på øyene til å gå med på ekstraskattlegging. Kirken ble reist i romansk (anglonormannisk) stil, tydelig påvirket av katedralen i Durham, og kan ha stått ferdig i sin første utforming omkring 1150. Senere på 1100-tallet ble skipet utvidet, og i det følgende århundret ble koret forlenget i gotisk stil. Det praktfulle kirkebygget ble finansiert ved ekstraordinær skattlegging; bøndene måtte betale én mark av hvert plogland på øyene mot at de fikk tilbake den odelsretten på gårdene de opprinnelig hadde hatt.

Deling av jarledømmet med Harald Maddadsson

Fra 1138 delte Ragnvald jarleverdigheten med Harald Maddadsson, en søstersønn av Pål jarl. Harald var da bare fem år gammel, og Ragnvald ble hans formynder. Harald hadde arvet Katanes (Caithness) i Skottland, og dermed ble Ragnvald herre også over dette området. I 1150–1151 besøkte Ragnvald og Harald sammen Norge. De ble ifølge Orkneyingasaga tatt godt imot av kong Inge Krokrygg i Bergen.

Korstog

I 1152–1155 dro Ragnvald sammen med flere norske lendmenn, blant andre Erling Skakke, på korstog til Palestina. De la ut med 15 storskip fra Orknøyene i 1153, og etter opphold i Narbonne og Galicia seilte de neste år inn i Middelhavet og nådde Det hellige land. På tilbaketuren oppholdt de seg en tid i Konstantinopel, der væringer tjente ved hoffet. og var hjemme igjen i 1155 etter å ha ridd landeveien fra Sør-Italia til Danmark. Ragnvald kom tilbake til Orknøyene sent i 1155 og skrev dikt om ferden.

Deling av jarledømmet med Erlend Haraldsson

Under Ragnvalds fravær var Harald jarl blitt presset til å dele jarledømmet med søskenbarnet Erlend Haraldsson, og han var fortrengt til Norge da Ragnvald vendte tilbake. Ragnvald inngikk først forlik med Erlend, men gjenopprettet senere alliansen med Harald. De felte Erlend i 1156 og delte på ny jarledømmet, men da slik at Ragnvald rådde mest. Haralds fosterfar og nære rådgiver, Torbjørn Klerk bidro til at forholdet mellom jarlene nå kjølnet. Ragnvald fikk Torbjørn lyst utleg etter slagsmål og drap. I august 1158 hevnet Torbjørn seg med å hugge Ragnvald ned under en hjortejakt på Katanes.

Død og kanonisering

Liket hans ble ført til Kirkevåg og gravlagt i Magnuskatedralen. Flere jærtegn viste seg angivelig ved hans grav, og biskop Bjarne Kolbeinsson fikk pave Celestin 3. til å erklære ham hellig i 1192. Ved én anledning ble hans legeme, med pavens samtykke, gravd opp.

Ragnvald var en avholdt landsstyrer, og mange sørget over hans død. Han ble betegnet som hjelpsom, gavmild, vennlig og trofast mot sine venner. Han etterlot seg bare ett barn, datteren Ingerid, som ble gift med orknøyhøvdingen Eirik Stagbrell.

Skald

Ragnvald var en god skald. Sammen med islendingen Hall Torarinsson diktet han Háttalykill («Nøkkel til versemålene»), et stort læredikt om skaldekunst, hvorav en stor del er bevart.

I de mange skaldestrofene som er overlevert etter Ragnvald, spiller korsferden en viktig rolle. Under oppholdet i Narbonne priste han i uanstrengt, trubadurpåvirket stil grevinne Ermengardes skjønnhet, og både her og ellers i sin diktning røper han intelligens, vidd og en til tider sardonisk humor.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Munch, Peter Andreas (1855): Det norske folks historie, del 2
  • Dietrichson, Lorentz (1908): Vore Fædres Verk, s. 177 f.
  • Koht, Halvdan (1952): biografi i Norsk biografisk leksikon, første utgave (NBL1), bind 11
  • Crawford, Barbara E. (red.) (1988): St. Magnus Cathedral and Orkney’s Twelfth-Century Renaissance, Aberdeen
  • Thuesen, Nils Petter: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2)
  • Holtsmark, Anne Elisabeth (1970):Oversettelse av Orkneyinga saga

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg