Faktaboks

Petter Planke
Petter Sverre Planke
Født
7. mars 1937, Oslo
Virke
Industrigründer
Familie

Foreldre: Direktør Sverre Martens Planke (1905–2007) og Vivien Brath (1911–2008).

Gift 1958 med administrativ leder Grete Rønneberg (24.6.1937–), datter av direktør Harald Rønneberg (1906–1945) og Gerd Hanssen (1912–1963).

Bror av Tore Planke (1943–).

Brødrene Petter (til venstre) og Tore Planke
Brødrene Petter (til venstre) og Tore Planke
Av /NTB Scanpix ※.

Petter Planke er en norsk industrigründer. Sammen med broren Tore Planke etablerte han i 1972 bedriften Tomra, som produserer automater til massehåndtering av panteflasker.

Bakgrunn

Petter Planke vokste opp i Oslo og tok examen artium i 1955. Tre år senere tok han studentfaglinjen på Oslo handelsgymnasium og begynte som salgsrepresentant hos Antonson-Avery, som laget etikettsystemer og etter hvert andre systemer for kontorbruk. Han hadde fantasi, praktisk og kommersiell sans og organisasjonsevne, og han var dyktig til å definere problemstillinger og alltid opptatt av å lage utstyr som dekket kundenes behov.

Tomra

Tomra, 1985
Petter Sv. Planke og Tore Planke ved en flaskeautomat for retur av tomflasker, som snart skal ut på markedet. Fra produksjonslokalene i Asker.
Tomra, 1985
Av /NTB.

Returflasker var i begynnelsen av 1970-årene blitt et uhåndterlig problem for supermarkeder og større matvareforretninger. De kunne ikke i lengden leve med det tidkrevende og kostbare retursystemet som eksisterte. «Er det et hull i veggen, som kan identifisere alle sorter panteflasker, avvise flasker uten pant og gi en ferdig utregnet, trykket pantekvittering dere trenger?» spurte Petter Planke representantene for kjøpmennene og bryggeriene, da han ble presentert for tomflaskeproblemet.

Kortere og mer konsist er det egentlig ikke mulig å beskrive oppgaven brødrene stod overfor. Oppfinnelsen, som førte til opprettelsen av Tomra i 1972, var dermed klart formulert. Dermed gikk brødrene Planke i gang. De laget «hullet i veggen» og panteregistreringsmaskinen.

Da produksjonen skulle settes i gang, gjaldt det å finne et enkelt produktnavn som kunne uttales på alle språk. Valget falt på TOMRA, en forkortelse for TOMflaske Registrerings Automat. TOMRA ble også navnet på selve firmaet. Det startet i Asker med Petter Planke som administrerende direktør og selger, hans kone Grete som kontorsjef og moren Vivien som sentralbord- og «altmuligdame»; Tore var teknisk direktør, og faren Sverre ble styreformann.

Tomra opparbeidet seg til en dominerende plass innenfor et spesialfelt hvor Norge mangler naturlige fortrinn. Ingen norsk bedrift innen internasjonal varehandel har erobret en så stor markedsandel. Mer enn tre av fire returautomater som ble solgt på verdensmarkedet, kom i år 2000 fra Tomra.

Æresbevisninger

Brødrene Planke fikk i 1980 Norges Eksportråds eksportproduktpris og i 1992 Norsk Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråds ærespris for fremragende resultater i forbindelse med etablering basert på nye teknologiske oppfinnelser. I begrunnelsen heter det at prisvinnerne har skapt ny industriell produksjon styrt av genuin markedsorientering og basert på teknologiske nyvinninger.

I 2015 ble Planke utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for norsk næringsliv.

Senere karriere

I 1986 gikk brødrene ut av Tomra og begynte hver for seg. Sammen med sin kone drev Petter Planke konsulentfirmaet Grepet A/S, og i 1990 etablerte han Nordisk Terapi AS, som i samarbeid med fysioterapeuter baner vei for et nytt og mer helhetlig konsept for fysikalsk behandling og trening. Hans utgangspunkt var blant annet egne ryggproblemer med stadige tilbakefall etter behandlingene.

Verv

Petter Planke var formann i Elektronikkindustriens Bransjeforening fra 1981 til 1983 og i Nyskapings- og Etableringsforumet fra 1990 til 1993. Han var medlem av hovedstyret i Norges Industriforbund fra 1981 til 1985 og medlem av Norges Eksportråd fra 1987 til 1989.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hvem er hvem 1994
  • Jerman, Gunnar: Fantasi uten grenser. Norske oppfinnere, 2001
  • Jerman, Gunnar: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2)
  • Planke, S. M.: Det var en gang –. Erindringer fra et helt århundre, Tvedestrand 2001

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg