Faktaboks

Marie Sofie Frederikke

Marie Sophie Frederikke

Marie Sofie Frederikke av Hessen-Kassel

Født
28. oktober 1767, Hanau, Hessen (nå i Tyskland)
Død
21. mars 1852, Amalienborg slott, København, Danmark
Begravelsessted
Roskilde domkirke
Virke
Dansk-norsk, senere dansk dronning
Familie

Foreldre: Karl landgreve av Hessen-Kassel (1744–1836) og Louise av Danmark (1750–1831).

Gift 31.7.1790 på Gottorp slott i Slesvig med sin fetter kronprins, senere kong Frederik 6. (1768–1839).

Datterdatter av kong Frederik 5. (1723–1766).

Marie Sofie Frederikke
Marie Sofie Frederikke, dronning av Danmark og Norge, prinsesse av Hessen-Kassel. Hun ble gift med Frederik 6. i 1790.
Av .

Marie Sofie Frederikke var en dansk-norsk dronning gjennom sitt ekteskap med Frederik 6. Hun var datter av landgrev Karl av Hessen-Kassel og Frederik 5.s datter Louise. I 1790 giftet hun seg med kronprins Frederik, som var norsk og dansk konge fra 1808. Hun fikk åtte barn, men bare to døtre vokste opp.

Marie Sofie Frederikke var den siste av de dansk-norske unionsdronningene. Hun besøkte aldri Norge, i motsetning til hennes far Karl og bror Frederik av Hessen, som begge gjorde seg bemerket som øverstkommanderende for den norske hær i perioder.

Bakgrunn

Marie Sofie Frederikke

Helfigurbilde av Marie Sofie Frederikke, malt av Jens Juel, 1792.

Av .

Landgrevinne Marie Sofie Frederikke vokste opp i Slesvig, hvor hennes far Karl av Hessen var stattholder og holdt hoff på slottene Gottorp og det nærliggende Louiselund. Moren var Louise, datter av Frederik 5. og søster av den psykisk syke kongen Christian 7. Maries yngre bror var Frederik av Hessen, som senere ble norsk visestattholder.

Ekteskap med Frederik 6.

Frederik 6. med familie.

I 1790 inngikk Marie Sofie Frederikke av Hessen ekteskap med den senere Frederik 6. De fikk 8 barn, men bare to døtre vokste opp: arveprinsesse Caroline (1793–1881) og prinsesse Vilhelmine (1808–1891). Maleri av Frederik 6. med hans kone dronning Marie og døtrene, malt av maleren Christoffer Wilhelm Eckersberg, tidlig på 1800-tallet.

Av .

Knapt 23 år gammel ble Marie gift med sin fetter kronprins Frederik, den senere kongen Frederik 6. Hennes far landgreven var den drivende kraft bak ekteskapet, som ble gjennomført til tross for motstand fra regjeringen, som mente at den hessiske innflytelsen allerede var stor nok. Det er heller ingen tvil om at landgreve Karl ønsket å ha innflytelse på svigersønnens politiske handlinger. Det er blitt hevdet at det var Frederik 6.s stahet som gjorde at ekteskapet ble gjennomført, da presset i motsatt retning var sterkt.

Bryllupet ble feiret på Gottorp slott, og festen etterpå varte i to måneder. Kronprinsessen holdt et storslått inntog i København, fulgt av en livlig folkefest. I 1808 fulgte hun sin mann til det militære hovedkvarteret i Holstein og ble dronning samme år, da hennes psykisk syke svigerfar, kong Christian 7., døde. Hun stod deretter ved sin manns side i de vanskelige årene da kongen mistet Norge (se 1814), og hun var regent mens kongen deltok på fredskongressen i Wien i 1814–1815.

Kongeparet ønsket ikke å gjennomføre en kroning så lenge landet var i krig (se Napoleonskrigene), og de ble først salvet i Frederiksborg slottskirke i 1815. Da Frederik og Marie ikke fikk noen sønner som kunne arve tronen, ble det sterk oppmerksomhet omkring dronningens slektninger. Hennes søster Louise Caroline var gift med hertug Wilhelm av Holstein-Beck, og dronningen overtalte kongen til å gi svogeren hertugdømmet Glücksburg med slott og gods i Sønderjylland. Louise og Wilhelms sønn Christian (den senere kong Christian 9.) flyttet i 1832 til København og ble behandlet som kongeparets egen sønn.

Som enke opplevde dronning Marie revolusjonen i 1848, da tyskerne i Slesvig og Holstein gjorde opprør mot det danske styret (se den slesvigske krigen). Dronningen forstod ikke den nasjonale bevegelsen, men hun tok seg svært nær av de bruddene innen familien som ble et resultat av hendelsene. Mange av hennes nære slektninger deltok i opprøret og ble ikke lenger mottatt i København.

Kongeparets ekteskapelige forhold ble stadig dårligere, og kong Frederik levde fra 1818 med sin elskerinne, fru Frederikke Benedicte Dannemand, som han hadde flere barn med. Ektefellene holdt imidlertid fasaden og fremstod utad som et lykkelig par, som levde i en borgerlig idyll. De residerte ofte på Frederiksberg slott og kunne da opptre svært uformelt. Berømte var kongeparets seilturer på Frederiksberg kanal.

Etterkommere

Dronning Marie levde tilbaketrukket og fødte 8 barn, hvorav seks døde som små. Kun to døtre overlevde moren, nemlig arveprinsesse Caroline, gift med arveprins Frederik Ferdinand, og prinsesse Vilhelmine.

Utgivelser

Privat interesserte dronning Marie seg for genealogi, og hun utgav i årene 1822–1824 Supplement-Tafeln zu Joh. Hübners genealogischen Tabellen, et tillegg til et eldre genealogisk verk over europeiske fyrstehus.

Avbildninger

  • Maleri (brystbilde) av Jens Juel, ca. 1790; Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg, Danmark
  • Pastell (brystbilde) av C. Hornemann, 1813; Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg, Danmark

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ellen Jørgensen og Johanne Skovgaard: Danske Dronninger, København 1909–1910
  • biografi i Harald Lande og Åsa Gran: Norges konger og dronninger i tusen år, 1945
  • Svend Cedergreen Bech: biografi i Dansk biografisk leksikon, tredje utgave (DBL3), bind 9, København 1981
  • Grethe Jensen: biografi i Steffen Heiberg (red.): Danmarks dronninger i tusind år, København 2000, s. 82–85
  • Terje Bratberg: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg