Faktaboks

Anne Christensdotter

Herlufs Anne

Født
1582, Bergen
Død
19. juni 1632, Bergen
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Virke
Trolldomsdømt kjøpmannskone
Familie

Foreldre: Faren het Christen, moren ukjent.

Gift 1) 1598 med kjøpmann Herluf Lauritsson (død 1630); 2) med Jens Jensen Varbjerg.

Anne Christensdotter var en norsk trolldomsdømt kjøpmannskone. Hun ble i 1632 anklaget for hekseri, og tok sitt eget liv i fengslet. Liket hennes ble deretter brent av bøddelen.

Anne er kjent fra Mikkel Hofnagels opptegnelser, som gir mange opplysninger om hekseprosesser i Bergen omkring 1600.

Bakgrunn

Anne var en av de mest kjente trolldomsdømte på 1600-tallet. At hun var velstående, hindret ikke at hun ble dømt som heks. Sammen med sin første ektemann Herluf Lauritsson levde Anne Christensdotter blant relativt velstående borgere i Bergen, der de bodde på Stranden like i nærheten av Nykirken. Av de få sporene av henne i kildene, går det frem at hun var av god slekt. Det var ingen barn i ekteskapet, og da Herluf døde, giftet hun seg raskt om igjen med en annen bergensborger, Jens Jensen Varbjerg.

Anklaget for trolldom

Annes skjebne fikk en brå og tragisk slutt da hun i 1632 ble anklaget for å være trollkvinne. I mai det året grep bymyndighetene en tjenestejente ved navn Ragnhild og anklaget henne for å ha «forgjort» seilskuta til borgermester Rasmus Lauritsson. Etter fengsel, dom og tortur sa Ragnhild at det var Anne Christensdotter som hadde fått borgermesterens skip til å forgå. Langs kysten av Norge var det ikke uvanlig at angivelige trollfolk skulle ha brukt værmagi for å senke skip.

I rettssaken som fulgte, ble det ført mange vitner mot Anne, uten at vi kjenner innholdet i anklagene. De mange anklagerne kan imidlertid tyde på at hun har slitt med et trolldomsrykte over lengre tid. Ifølge en samtidig beretning fra Bergen, Michael Hofnagels opptegnelser, ble hun dømt fra livet til ild og bål og deretter torturert. Under torturen utla hun Birgitte Hansdotter, byfogdens kone, som medsammensvoren.

Den 19. juni 1632 om natten heter det at Annes hals ble «omdreiet» i fengselet. Hun kan ha tatt sitt eget liv eller blitt torturert i hjel. Det har vært antydet (A. M. Wiesener) at byfogd Laurits Markvardsson hadde en finger med i Annes død i fengselet. Om ettermiddagen dagen etter dødsfallet la bøddelen liket hennes på en slede i en sandkiste med en dyne over. Bøddelen kjørte henne med hest til Nordnes, hvor hun naken ble bundet til en stige, lagt på ilden og brent.

I et brev fra kongen datert 12. november 1632 får lensherrenBergenshus, Jens Juel, reprimande for at «Anne Herlufs skal med ulovligen og utilbørligen pinsel og medfart være tvungen til at utlægge byfogdens hustru».

Ettertidens vurdering

Saken mot Anne viser at det ikke bare var fattige kvinner som ble mistenkt for trolldomsvirksomhet i Norge. I Bergen kom flere kvinner fra øvre sosiale lag for retten anklaget for hekseri. Prosessen mot Anne Christensdotter er en av 23 kjente hekseprosesser fra Bergen i perioden 1560–1710. På grunn av mange arkivutslettende branner kjenner vi ikke til det totale omfanget av slike saker fra datidens største norske by.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hagen, Rune Blix: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2)
  • «Mikel Hofnagels Optegnelser 1596–1676», i Norsk Magasin. Skrifter og optegnelser angaaende Norge og forfattede efter reformationen, samlede og udgivne af N. Nicolaysen, bind 2, 1868
  • Wiesener, A.M.: «Bergenske Studier. Folk og forhold i 15- og 1600-tallet», i Bergens Historiske Forenings skrifter nr. 38, Bergen 1932

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg