Diplomatikk er en historisk hjelpevitenskap som har til hensikt å vurdere diplomer som historiske kilder. I europeisk diplomatarisk litteratur defineres gjerne et diplom som «et skriftlig vitnemål oppsatt etter faste regler om en viljesytring av rettslig innhold». I norsk terminologi brukes diplom synonymt med middelalderbrev. De aller fleste norske middelalderbrevene har et rettslig innhold.

Faktaboks

Uttale
diplomatˈikk

Opprinnelig hadde diplomatikken, som ble skapt av franskmannen Jean Mabillon (De re diplomatica libri VI, 1681), til hensikt å slå fast om et diplom var ekte eller falskt. I dag er diplomatikken først og fremst en vitenskap som tar sikte på å fastslå hvordan et diplom er blitt til, for på den måten å gi historikeren et grunnlag for kildekritisk vurdering av dokumentet. Særlig arbeider diplomatikeren med diplomets formelverk og dessuten fremveksten av de forskjellige dokumenttypene. Innsikt i retts- og administrasjonshistorie er derfor nødvendig for den som arbeider med diplomatikk.

Ut fra diplomatikken er det også utviklet egne selvstendige historiske hjelpevitenskaper, som paleografi (skriftlære) og sigillografi eller sfragistikk (segllære).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Gejrot, Claes m.fl., red.: Ny väg till medeltidsbreven, 2002, isbn 91-88366-56-1
  • Hamre, Lars: Innføring i diplomatikk, 1972, isbn 82-00-01148-8
  • Hødnebø, Finn, utg.: Utvalg av norske diplomer 1350-1550, 1973
  • KLNM, 3:87-90; 21:138
  • Larsson, Inger: Svenska medeltidsbrev, 2001, isbn 91-88568-10-5

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg