Billedstein
En av de fire Stora Hammars steinene på Gotland. Den avbildede steinen er 3 meter høy og fra 700-tallet.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Billedstein
Billedsteinen «Ormkvinnan» fra Visby på Gotland er fra 400–600-tallet.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Billedstein er i arkeologisk betydning omhyggelig tilhugde flate kalk- eller sandsteinsheller med innhugde bilder eller ornamenter på én, sjeldnere to sider. De er nesten utelukkende begrenset til Gotland, og finnes her både i slutten av eldre jernalder (fra ca. 600 evt.) og i yngre jernalder.

Faktaboks

Også kjent som

billedhelle

svensk bildsten

De eldre billedsteinene er mest dekorert med geometriske figurer i konturtegning, mens de yngre også har rikere billedfremstillinger, ofte med motiver fra sagn som er kjent fra Edda-kvadene, og er utført i opphøyd flaterelieff. De gotlandske billedsteinene har en regelmessig form, utvidet mot toppen og med avrundet overkant, de finnes ofte ved graver og har tydeligvis vært reist i forbindelse med en grav- og fruktbarhetskultus.

Fra vikingtiden og kristendommens første tid er det reist steiner med billedlig eller ornamental dekorasjon, ofte i tilknytning til runeinnskrifter, også kjent over hele Norden. De er vanligvis monumenter over en avdød eller over en minneverdig hendelse, og det er uvisst om de har en direkte forbindelse med de gotlandske billedsteinene.

Billedstein er også et navn på mineralet agalmatolitt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Nylén, Erik: Bildstenar, 2. uppl., 1987, isbn 91-7844-087-4
  • Wilson, David M.: Vikingatidens konst, 1995 (kap. 2), isbn 91-87896-21-4

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg