Arbeidernes idrettsforbund

Arbeidernes Idrettsforbund. Fra jubileumsarrangementet på Dælenenga i Oslo i forbindelse med AIFs 10-årsjubileum 1934. Medlemmene har dannet den sosialistiske femstjernen, og i midten er det en flaggborg av røde flagg.

Av /KF-arkiv ※.

Arbeideridrett er en politisk begrunnet idrettsbevegelse som vokste frem i Tyskland fra rundt 1850 som et alternativ til den «borgerlige» idretten. Den spredte seg på 1900-tallet til de fleste land i Europa og nådde sitt høydepunkt rundt 1930.

Det ble stiftet nasjonale forbund i mange land, i Norge Arbeidernes Idrettsforbund (AIF). Internasjonalt ble arbeideridretten organisert i to konkurrerende organisasjoner, som gjenspeilte splittelsen innen arbeiderbevegelsen i en reformistisk og en revolusjonær retning. Den sosialistiske arbeidersportsinternasjonale (SASI), stiftet i 1920, fikk tilslutning fra sosialdemokratiske arbeideridrettsforbund, mens Den røde sportsinternasjonale (RSI), stiftet i 1921 i Moskva, fikk tilslutning av organisasjoner som ville bruke idretten i klassekampen, blant annet AIF.

Opprinnelig var det en utbredt motstand mot konkurranseidrett innen arbeideridretten, men som en motvekt til de olympiske leker, arrangerte SASI såkalte arbeiderolympiader tre ganger (1925, 1931, 1937). RSI på sin side holdt sine første og eneste spartakiader i 1928, for vinteridrett i Oslo og for sommeridrett i Moskva. Slike spartakiader fortsatte i de kommunistiske landene etter andre verdenskrig.

I midten av 1930-årene ble striden mellom de to organisasjonene nedtonet for å stå samlet mot fremveksten av fascisme og nazisme, men med andre verdenskrig ble begge forbund oppløst

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lippe, Gerd von der: "Landmarks in the history of Norwegian worker sport" i Krüger, Arnd & J. Riordan, red.: The story of worker sport, 1996, 131-42
  • Olstad, Finn: Norsk idretts historie, b. 1, 1987
  • Timmermann, Heinz: Geschichte und Struktur der Arbeitersportbewegung 1893-1933, 1973

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg