Første side i Nibelungenlied fra ca 1230
Første side i Nibelungenlied fra ca 1230
Av /Badische Landesbibliothek, Karlsruhe.

Nibelungenlied er et tysk heltedikt fra cirka 1200 som ble skrevet av en ukjent dikter i området ved Donau i det sørøstlige Tyskland.

Faktaboks

Etymologi

middelhøytysk Der Nibelunge Nôt

Uttale
nˈibelungenlied
Forfatter
1660

Diktet behandler fellesgermansk sagnstoff med historisk rot i hendelser i folkevandringstiden, kjent blant annet fra Eddadiktene: Siegfrieds frieri til den burgundiske kongsdatteren Kriemhild, hvis bror kong Gunther får Siegfrieds hjelp til med magiske knep å vinne den trassige dronning Brynhild av Isenland til hustru. Videre skildres fiendskapet mellom Kriemhild og Brynhild som fører til Siegfrieds død. Kriemhild tar en fryktelig hevn over burgunderne ved hjelp av hunnerkongen Etzel (Attila).

Nibelungenlied foreligger i bruddstykker i cirka 30 håndskrifter og består av om lag 2400 strofer (Nibelungenstrofen). Hver strofe består av fire langlinjer, som rimer parvis. Diktet er delt i 39 sanger (aventiure). Stoffet i Nibelungenlied er blitt benyttet av blant andre Hans Sachs, Friedrich Hebbel, Volker Braun og av Richard Wagner i musikkdramaene i Der Ring des Nibelungen.

Fra 2009 har Nibelungenlied stått på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Ehrismann, Otfrid: Nibelungenlied : Epoche – Werk – Wirkung, 1987
  • Haymes, Edward R.: Das Nibelungenlied : Geschichte und Interpretation, 1999
  • McConnell, Winder, red.: A companion to the Nibelungenlied, 1998

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg