Faktaboks

Fred. Olsen
Thomas Fredrik Olsen
Født
1. januar 1929
Virke
Skipsreder og industrimann
Familie

Foreldre: Skipsreder Thomas Fredrik Olsen (1897–1969) og Henriette Brahde Mustad (1906–98).

Gift med Kristin Åsnes. Sønnesønn av Fred. Olsen (1857–1933).

Olsen, Fred. (portrettfoto)

Fred. Olsen

Av /KF-arkiv ※.

Fred. Olsen er en norsk skipsreder, som har vært en pioner innen utvikling av tankskip. Han ledet overgangen fra skipsbygging til offshore for Aker-verftene og var sentral i utviklingen av boreriggdesignet Aker H3. Han er medlem av Norges Rederiforbunds Advisory Board.

Fred. Olsen ble opptatt i rederiet Fred. Olsen & Co. i 1955 og var rederiets leder fra 1955 til 1994. Rederiet ble etablert i 1848 da familien gikk inn i shipping. I 1995 tok datteren Anette Olsen over eierskapet som femte generasjon Olsen. Dette selskapet eier blant annet holdingselskapet Bonheur, som er notert på Oslo børs og driver en omfattende virksomhet innen blant annet fornybar energi, shipping, cruise og media gjennom kontrollerende eierskap i blant annet Fred. Olsen Cruise Lines, Fred. Olsen Ocean, Fred Olsen Windcarrier, Fred Olsen Renewables og NHST Media Group, som er morselskapet til blant annet Dagens Næringsliv.

Olsen har vært styreformann i holdingsselskapet Bonheur siden 1955. Han er også styremedlem i en rekke andre selskaper. Gjennom det spanske selskapet Fred. Olsen S.A. kontrollerte han tidligere store eiendommer på øya La Gomera som er en av Kanariøyene, men eiendomsretten til disse eiendommene ble overtatt av broren Petter Olsen i et arveoppgjør i 1997. Gjennom trusten Ptarmigan eide Fred. Olsen også den amerikanske klokkeprodusenten Timex, men aksjemajoriteten ble i 2020 oppkjøpt av amerikanske Baupost Group.

Han var styreleder i Aker Group fra 1957 til 1975 og fra 1977 til 1981, styreleder i Timex Corporation i USA fra 1980 til 2002 og i skipsverftet Harland & Wolff i Belfast fra 1989 til 2001. Han var med på å grunnlegge Norwegian Oil Consortium AS i perioden 1965–1983 og var senere styreleder i selskapet, i tillegg til å være styremedlem i SAGA Petroleum AS fra 1972 til 1983. Han var også styreleder i Widerøe’s Flyveselskap AS fra 1970 til 1983.

Bakgrunn

Tilfeldigheter og familieintriger førte Thomas Fredrik (den tredje) Olsen til makten i Olsen-dynastiet i 1955. Store verdier var bygd opp gjennom hundre år og tre generasjoner, fra Fredrik Christian Olsen i Hvitsten kjøpte den første synkeferdige seilskuten i 1848. Første generasjon samlet en stor flåte av eldre seilskuter, men det var Thomas Fredrik Olsen (1857–1933), også kalt «Store-Fred», som ledet rederiet fra seilskuter til damp og bygde det opp til å bli ett av landets ledende.

Før sin død laget «Store-Fred» en firmaavtale som slo fast at kvinner ikke hadde arverett i firmaet. Hans to sønner Rudolf Olsen (1882–1951) og den 15 år yngre Thomas Fredrik (kalt Thomas og ikke Fred.) drev firmaet Fred. Olsen & Co. sammen. Da Rudolf døde, ville det vært naturlig om hans datter Sofie Helene (senere gift med Knut Wigert) hadde kommet inn som partner. Hun ble imidlertid skjøvet ut og avspist med smuler av familieformuen.

Med dette var alle penger og all makt samlet i Thomas’ gren av familien. Hans eldste sønn Thomas Fredrik var på dette tidspunkt 22 år gammel, mens lillebror Petter bare var tre år. Det var imidlertid lite som tydet på at den Fred. Olsen som nåtiden kjenner, skulle bli en legendarisk næringslivsleder. Han var tilsynelatende lite interessert i forretninger, og oppmuntret av sin kunstneriske mor tenkte han kanskje mer i retning av en karriere innen malerkunsten. Likevel skulle det bare gå fire år fra Thomas ble enehersker til sviktende helse gjorde det nødvendig å overtale Fred. I 1955, bare 26 år gammel, tok sønnen over et firma som i dagens kroneverdi hadde mer enn én milliard i egenkapital. Han samlet en liten krets lojale medarbeidere, først og fremst Per Hegnar (Trygve Hegnars far), som kom til å bli hans høyre hånd i mer enn 30 år.

Rederier og klokker

Fred. Olsen viste seg snart å ha teft, kraft og visjoner, og han holdt et heseblesende tempo. Han styrte fem børsnoterte rederier, han bygde verdens største tankskip på Aker Stord, han var tidlig ute når det gjaldt å være med på det norske oljeeventyret i Nordsjøen, han var sentral i SAS, og når han ikke var fullt opptatt med sine engasjementer i Norge og resten av Europa, kunne han begynne å tenke på Timex, verdens største klokkeprodusent.

Faren hadde kjøpt det amerikanske Waterbury Clock Company sammen med Joakim Lehmkuhl for en formue under andre verdenskrig, og de tjente stort på å produsere tidsinnstillinger til bomber. Etter krigen ble produksjonen lagt om til billige armbåndsur, og Timex ble en enestående suksess. Enorme beløp fant hvert år veien til skatteparadiset Bermuda, og det var ukjent for norske skattemyndigheter at familien Olsen eide en slik pengemaskin. Men Timex klarte ikke overgangen til digitale klokker, og selskapet ble et pengesluk ved inngangen til 1980-årene. Fred. jobbet desperat for å redde firmaet, og formodentlig svimmel av tretthet sa han nei til verdensrettighetene for Swatch. Likevel, ti år senere var Timex igjen en pengemaskin.

Utenlandsformue

I 1970- og 1980-årene var familien Olsen trolig Norges rikeste familie. Den synlige formuen var stor, den skjulte helt formidabel. Ved en tilfeldighet ble fliker av utenlandsformuen oppdaget av Norges Bank, men granskingen førte ikke frem, og saken bare forsvant. Siden er det blitt offentlig kjent at familien har samlet sin utenlandske formue i en trust i skatteparadiset Liechtenstein.

Fred. Olsens navn er uløselig knyttet til Aker, som familien fikk kontroll over i 1917. Overdreven tro på store tankskip, og ikke minst på Hilmar Reksten, holdt på å knekke Aker etter oljekrisen tidlig på 1970-tallet. Staten reddet verftet, og Fred. Olsen kunne selge sine eierinteresser i selskapet med enorm gevinst i 1985.

Fred. Olsen
Fred. Olsen taler under Norges Rederiforbunds 100-årsmarkering i Oslo 2009.
Fred. Olsen
Av /NTB.

Splittelse og svekkelse

I 1994 overlot Fred. Olsen den formelle styringen av familiefirmaet til sin nest eldste datter Anette (1956–). I 1985 hadde han forandret «Store-Freds» firmaavtale og dermed banet vei for at en kvinne kunne overta. Sin lillebror Petter Olsen (1948–) hadde han aldri regnet med, og han hadde effektivt nøytralisert brorens innflytelse. Men Petter slo tilbake, og i slutten av 1990-årene fikk han rettens medhold i at familiedynastiet skulle deles og at han skulle ha halvparten av verdiene.

Resultatet ble et svekket Olsen-dynasti, og Fred. Olsen er etter hvert en mindre markant skikkelse i næringslivet, fortsatt sky og eksentrisk, med en usvikelig tro på at økonomien svinger i bestemte bølger på 50–60 år. Han har uttalt offentlig at en ny, langsiktig oppgangsbølge startet i 1996, men at samtiden ikke vil legge merke til det.

Utdanning og utmerkelser

Fred. Olsen er doktor ved University of Heriot Watt, Fellow ved Royal Institution of Naval Architects og har videre titler som Industry Pioneer fra Offshore Energy Center Hall of Fame i Galveston i Texas og Institutium Canariums Dominik Wölfel-medalje.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • H. Krag: Slekten Olsen fra Hvidsten. Fred. Olsens slekt, 1957
  • D. Solstad: Medaljens forside. En roman om Aker, 1990
  • O. H. Hauge: Fred. Olsen, uautorisert biografi, 1993
  • O. H. Hauge: Norsk biografisk leksikon 2

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg