Šiella er en gjenstand, en amulett, som ifølge samisk tro skal verne brukeren. Folk mente at šiella hadde en spesiell kraft som kunne beskytte mennesket eller gi lykke, og šiella ble også gitt som gave eller ofret. Šiella kan også være et dyr, som for eksempel en rein. Eller en sølvknapp som blir plassert på en drakt. Šielladit betyr gi noen en šiella eller også å ofre. At šiella også er kjent blant dagens samer er det ingen tvil om.

Folkloristen Karen Elle Gaup skriver at en šiella kunne være laget av sølv, horn, bein, perler, tinn eller av stål.

Prest og folkegransker Knud Leem skriver i sin bok Beskrivelse over Finmarkens Lapper (1767) at når fjellsamene var til fjells, brukte de å dekke halsen med reveskinn, og at man i begge øyehullene sydde en sølvknapp. Selv om han ikke sier det direkte, er dette en måte å søke beskyttelse på.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gaup, Karen Elle 2001: Girjjo-gárjjo. Muitalusat, máidnasat, sátnevádjasat, árvádusat ja diiddat. Káráˇsjohka, Davvi Girji.
  • Leem, Knud: Beskrivelse over Finmarkens Lapper, først utgitt 1767.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg