Šiauliai

Artikkelstart

Šiauliai er en by i den nordlige delen av Litauen. Šiauliai har 130 687 innbyggere (2018) og er Litauens fjerde største by. Byen er 180 kilometer nordvest for Vilnius, 121 kilometer nord for Kaunas og 139 kilometer øst for Klaipeda.

Faktaboks

Uttale
šiˈauliai

Næringsliv og transport

Šiauliai er en industriby med lange tradisjoner. Den industrielle virksomheten omfatter produksjon av fjernsynsapparater, skotøy, næringsmidler, møbler, maskinverktøy, trikotasje m.m. Šiauliai er et vei- og jernbaneknutepunkt med jernbanelinjer til Vilnius, Klaipeda og Panevežys. Sju kilometer sørøst for byen er det en internasjonal flyplass, hvor også NATO har en base.

Kultur og utdanning

I Šiauliai det flere museer, blant annet et fotografimuseum, et radio- og fjernsynsmuseum og et jernbanemuseum. St. Peter og St. Paul kirken, som opprinnelig er fra 1625, er eneste bevarte eldre byggverk. Tolv kilometer nord for byen ligger Korshøyden, som er et av landets største katolske minnesmerker.

Šiauliai universitet som ble etablert i 1997, er det største universitetet i den nordlige delen av landet.

Historie

Byen er nevnt første gang i 1524. Den har brent ned flere ganger (1652, 1661, 1701, 1871) og ble betydelig skadet under første verdenskrig. Under andre verdenskrig ble cirka 80 prosent av alle bygninger ødelagt.

På slutten av attenhundretallet var jøder den største befolkningsgruppen i byen, og utgjorde fortsatt før andre verdenskrig en femtedel av befolkningen. Bare cirka 500 jøder overlevde krigen.

I sovjettida var det en stor militær flyplass ved Šiauliai, som ble utviklet til en relativ moderne by og i 1975 fikk den første store gågata i det tidligere Sovjetunionen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg