Logoen til ČSSD er en variant av den sosialdemokratiske rosen.
.
Lisens: fri

Tsjekkias sosialdemokratiske parti er et sosialdemokratisk parti i Tsjekkia. Det finnes også mindre grupper som kaller seg sosialdemokratiske, som regel opprettet av enkeltpolitikere som har røket uklar med ČSSD og meldt seg ut.

Faktaboks

Også kjent som

Česká strana sociálně demokratická, ČSSD

Opprinnelsen

ČSSD er etterfølgeren etter det historiske sosialdemokratiske partiet for tsjekkere i Østerrike-Ungarn, som Tsjekkia da var en del av. Partiet ble grunnlagt i 1878 som «tsjekko-slavisk» avdeling innenfor det østerrikske sosialdemokratiske partiet, men løsrev seg i 1893. I 1897 brøt de mest nasjonalt orienterte ut og dannet det tsjekkisk-nasjonale parti.

Mellomkrigstiden

Etter den første verdenskrig og oppløsningen av Østerrike-Ungarn, som de tsjekkisk- og slovakisktalende områdene hadde ligget under, skiftet partiet navn til Det tsjekkoslovakiske sosialdemokratiske arbeiderpartiet. I 1921 brøt den revolusjonære fløyen ut, og dannet Tsjekkoslovakias Kommunistiske Parti.

Det sosialdemokratiske partiet spilte en viktig rolle i mellomkrigstiden, særlig i det høyt utviklede og industrialiserte Bøhmen, og deltok i de fleste av de tverrpolitiske regjeringene som særpreget Tsjekkoslovakia i denne perioden. Etter München-avtalen i 1938 ble det politiske livet i republikken omkalfatret. Sosialdemokratene slo seg sammen med det tsjekkisk-nasjonale parti i Det nasjonale arbeidspartiet, som fungerte som lojal opposisjon til Det nasjonale enhetspartiet.

Tvangsinnlemmelse og gjenopprettelse

I 1945-1946 ble regjeringen ledet av sosialdemokraten Zdeněk Fierlinger. I 1948 ble partiet tvangsinnlemmet i Tsjekkoslovakias Kommunistiske Parti. I 1990 ble ČSSD gjenopprettet, og etablerte seg som det dominerende partiet på venstresiden.

Tsjekkia er det eneste landet i Øst- og Sentral-Europa der det historiske sosialdemokratiet har slått gjennom etter innføringen av flerpartidemokrati i 1989-1991. Det vanlige mønsteret har vært at kommunistpartiene har reformert seg og opprettet sosialdemokratiske partier. Noen steder har de historiske sosialdemokratiene slått seg sammen med slike «eks-kommunistiske» sosialdemokratier etter selv ikke å ha slått gjennom.

Ulikt de andre landene i Sentral-Europa, finnes det i Tsjekkia et kommunistparti (KSČM) med jevnt stor oppslutning blant velgerne. Kommunistenes uvilje mot å ta et oppgjør med overgrepene i perioden 1948–1989, har gjort det vanskelig for sosialdemokratene å samarbeide med dem. Dertil kommer at KSČM fører en nasjonal-populistisk retorikk mens ČSSD er EU-vennlig.

Siden 1989

ČSSD slo gjennom ved valget i 1993 etter at Miloš Zeman var blitt valgt til leder, og vant valget til nasjonalforsamlingens Deputertkammer (Poslanecká sněmovna) i 1998. Zeman ble statsminister i en mindretallsregjering etter en avtale med høyrepartiet ODS. I 2002 kunne den nyvalgte partiformannen Vladimír Špidla danne regjering, der foruten ČSSD, kristelig-demokratene (KDU–ČSL) og det liberale US-DEU inngikk.

Ved valget i 2006 fikk venstresiden (ČSSD og KSČM) 100 mandater i Deputertkammeret, akkurat like mange som høyrepartiene ODS, KDU-ČSL og de grønnes parti. To sosialdemokratiske deputerte godtok «å tolerere» en høyreregjering og Mirek Topolánek ble statsminister. Økonomen Jiří Paroubek tok over som leder for ČSSD i 2006, men gikk av i 2010 etter valget der sosialdemokratene gikk ti prosentpoeng tilbake. Juristen Bohuslav Sobotka tok over som partileder. I perioden 2018–2021 var Jan Hamáček leder for ČSSD.

Ved det første direkte presidentvalget i Tsjekkia i 2013, oppnådde partiets kandidat Jiří Dienstbier bare 16,1 prosent av stemmene i første valgomgang. Miloš Zeman, som hadde brutt med ČSSD i 2009 og opprettet sitt eget parti, vant presidentvalget.

Ved valget til Deputertkammeret i oktober 2013 ble ČSSD størst, med 20,5 prosents oppslutning, noe som gav 50 av til sammen 200 representanter.

ČSSD fikk 7,27 prosent ved valget til Deputertkammeret i 2017. Partiet inngikk fra 2018 til 2021 i Andrej Babiš koalisjonsregjering og hadde ministerpostene innenriks, utenriks, sosial, landbruk og kultur.

Ved valget til Deputertkammeret 8.–9. oktober 2021 fikk ČSSD bare 4,65 prosent av stemmene og falt dermed under sperregrensen. Partiet har ikke lenger representanter i Deputertkammeret. I desember 2021 ble kommunalpolitikeren Michal Šmarda valgt til ny formann for partiet.

ČSSD er medlem av partigruppa for progressive og sosialdemokrater i Europaparlamentet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg