øye for øye, tann for tann

Artikkelstart

Øye for øye, tann for tann er et uttrykk, kjent fra Den hebraiske bibel / Det gamle testamentet. Ideen som kommer til uttrykk i bibeltekstene, er at den som utsetter andre for vold eller skade, skal utsettes for det samme selv.

Ifølge 2. Mosebok 21,24 skulle voldelige handlinger straffes med gjengjeldelse. Hele verset er: «øye for øye, tann for tann, hånd for hånd, fot for fot, brannsår for brannsår, brent for brent, sår for sår, skramme for skramme». Formuleringen «øye for øye, tann for tann» gjentas i 3. Mosebok 24,20 og 5. Mosebok 19,21.

Dette juridiske prinsippet for forholdet mellom handling og straff er svært gammelt og finnes også i den langt eldre mesopotamiske lovsamlingen, Hammurabis lov, som ble utformet på 1700-tallet fvt.

En slik gjengjeldelseslov kalles også lex talionis, talionsteorien eller gjengjeldelsesteorien. Til en viss grad ligger dette prinsippet også til grunn for moderne strafferett, idet straffen for en forbrytelse blir tilpasset handlingens alvorlighetsgrad.

Praksis

Det er usikkert om denne gamle straffeloven ble praktisert i Det gamle Israel. Men det er kjent at allerede i tiden rundt vår tidsregnings begynnelse fastla de jødiske lærde, rabbinerne, at skader man påfører andre personer eller andres eiendom, må kompenseres gjennom en passende økonomisk erstatning og etter nøye overveielse. Den jødiske Talmud gir informasjon om hvordan denne erstatningen skal fastsettes (Talmud, Bava Kamma 83b–84a). Det eneste unntaket var mord, men en dødsdom kunne bare avsies etter grundig juridisk gjennomgang av saken. Betingelsene skal ha vært så strenge at dødsdommer var svært sjeldne. Voldelig gjengjeldelse, som i prinsippet om «øye for øye, tann for tann», er ikke en del av jødisk religiøs lov (halakha).

Ifølge Det nye testamentet skal Jesus ha tatt avstand fra dette prinsippet om straff. Ifølge Bergprekenen (Matteus 5,38–42) sier Jesus at hvis «noen slår deg på høyre kinn, så vend også det andre til».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg