østsanger

Østsanger, Phylloscopus trochiloides, i Russland.

østsanger
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Østsangeren er en fugleart i bladsangerfamilien.

Faktaboks

Også kjent som
Phylloscopus trochiloides engelsk: greenish warbler

Beskrivelse

Østsangeren er bare 9 til 10,5 centimeter stor og ligner løvsanger, men har blant annet en tydeligere stripe over øyet og et lyst, diffust vingebånd. Sangen er kraftigere og mer variert enn løvsangerens, og kan gi assosiasjoner til gjerdesmett.

Næring

Østsanger lever av insekter i likhet med de øvrige bladsangerne.

Formering

Østsangeren legger reiret på bakken eller lavt i tett vegetasjon. Det er overbygd og med fjær som foring.

Utbredelse og forekomst

Østsangeren hekker fra det sørøstlige Sverige og videre østover i et bredt belte gjennom tempererte Asia. Den hekker irregulært og fåtallig i østlige Sverige, vestlige Finland og sørøstlige Danmark, spesielt i år med høytrykk og sørøstlige vinder i slutten av mai når arten kommer fra overvintringsområdene i sørlige Asia.

Antall østsangere varierer veldig fra år til år som er typisk når en art befinner seg på grensen til utbredelsesområdet. Den forekommer i løv- eller blandingsskoger av eik, alm og lind, gjerne i høystammet skogsholt og parker.

Arten er påvist 149 ganger i Norge siden 1971 og fram til 2020, hovedsakelig i trekktiden vår og høst. De fleste funnene er på øyer langs kysten, men den er også registrert i innlandet.

Østlandet er den også påtruffet som en sjelden og uregelmessig hekkefugl. Det første hekkefunnet ble gjort på Jomfruland i Telemark i 1992. Hver vår høres som regel flere syngende østsangere på Østlandsområdet, men det er vanskelig å konstatere hekking.

Trekk

Østasangeren er trekkfugl som normalt overvintrer i Sør-Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg