Ørkenspringmus, gnagerslekt i jerboafamilien (Dipodidae). Det er fem arter i slekten, som er en del av underfamilien Dipodinae. Tre arter lever i Nord-Afrika, én på den arabiske halvøy og én sørøstover fra Kaspihavet (fra Iran til Pakistan). De lever i tørre omgivelser; sand- og steinørken, savanne og steppe, gjerne med buskvegetasjon. De er vegetarianere som spiser blader, røtter og frø.

De graver ganger i bakken der de tilbringer dagen, og er kun aktive ute om natta. Én art går i dvale om vinteren. En annen går i dvale i den nordlige delen av utbredelsen, men ikke i den sørlige. Hos de tre andre artene er ikke dvale registrert. Den største arten kan veie opptil 180 g, den minste 74 g. Lange bakbein og lang hale med dusk er typisk for alle. De lever mest alene, men et par av artene kan danne grupper på 2-4 dyr.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.