Ørevier
Ørevier tidlig i sesongen. Omvendt eggforma blad med mange, nedsenka nerver er typisk for arten. Haukåa, Selbu.
Ørevier
Lisens: CC BY SA 3.0

Ørevier er en mellomstor buskforma art i vierfamilien. Denne vieren finnes i lavlandet nord til Nordland. Karakteristisk for ørevier er det som har gitt arten navnet; de store, nyreforma akselbladene, ørebladene. Bladene er også ganske gjenkjennelige; omvendt eggforma med nedsenka nerver.

Faktaboks

Etymologi
Fra latin auritus, med ører.
Vitenskapelig navn
Salix aurita
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utseende

Ørevier bladunderside
Bladunderside hos ørevier er tydelig håra og nervene framtrer tydelig. Tømmerholt, Trondheim.
Ørevier bladunderside
Lisens: CC BY SA 3.0

Buskene blir som regel opptil drøyt to meter, men kan i sjeldne tilfeller bli godt over det dobbelte. De tynne årskvistene er rødbrune og snaue eller med korte hår. De noe eldre kvistene er gråbrune. Akselbladene er store og skeivt nyreforma. Bladene blir mellom to og seks centimeter lange og om lag halvparten så breie. Bladene er omvendt eggforma og har nedbøyd, tanna bladkant. Et kjennetegn på ørevier er det tydelige nervenettet som er nedsenka på oversida og meget høyt og tydelig på undersida. På oversida er bladene grønne og har noe kort hår. Undersida er oftest grå av kort hår.

Ørevier blomster litt før lauvsprett. Blomsteraksene er grålodne og har små, skjellforma blader på aksstilken. Hannaksenes pollenknapper er klart røde før de åpner, men blir gule etter åpning. Kapslene er tett besatt med hår. Griffelen er svært kort og har rødgule arr. Frøene er som hos andre viere små og har rikelig med frøull som sprer frøene med vinden når kapslene sprekker opp.

Utbredelse

Ørevier med akselblad
Ørevier har tydelige akselblad eller øreblad der bladstilkene går ut fra stengelen. Tømmerholt, Trondheim.
Ørevier med akselblad
Lisens: CC BY SA 3.0

Ørevier vokser mest i næringsfattig, fuktig skog, vannkanter, myr og hei. Arten er vanlig i lavlandet og langs kysten. Ørevier går også et stykke oppover i dalene på Østlandet. Nordover er arten kjent til Gildeskål i Nordland.

Øreviers verdensutbredelse er Europa.

Reproduksjon

Ørevier produserer nektar og oppsøkes av ulike insekter både for nektar og for pollen fra hannblomstene. I tillegg til slik insektpollinering har trolig vindpollinering en viss betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Faktaboks

ørevier
Salix aurita
Artsdatabanken-ID
102655
GBIF-ID
5372876

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg