ørebetennelse (veterinærvitenskap)

Artikkelstart

Ørebetennelse i ytre øregang er vanligst (otitis externa). Den forekommer hos de fleste arter av husdyr, men er hyppigst hos hund.

Årsak

Årsaksforholdene er noe uklare, men hos hund synes raser med lange ører og rikelig hårvekst å være særlig disponert. Andre predisponerende faktorer er mekaniske skader, fremmedlegemer (for eksempel frø) i øregangen, og varmt og fuktig vær. Slike forhold baner vei for infeksjoner fra bakterier og sopp, som så kan gi alvorlige komplikasjoner.

Symptomer

Viktige symptomer er at dyret holder hodet lavt til den siden der betennelsen er lokalisert, ryster hodet, og stryker det syke øret mot underlaget eller klør seg sterkt. Dette kan på sin side lett lede til blodøre, altså en blodansamling mellom ørebrusk og hud.

Diagnose

Diagnosen er som regel enkel. Otitis externa opptrer i akutt eller kronisk form. Behandlingen består i rensing av øregangen og pensling med bakterie-/soppdrepende medikamenter. Behandlingen må ofte gjentas flere ganger. Otitis externa er sjeldnere hos katt, og opptrer da oftest sekundært til øremidd.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg