økonomisk modell

Økonomisk modell, system av ligninger som uttrykker samfunnsøkonomiske sammenhenger.

Faktaboks

Uttale
økonˈomisk modell

Formålet med å bruke modeller kan være å beskrive og forklare sammenhengen mellom økonomiske størrelser. Men en modell er også et viktig hjelpemiddel når det skal treffes avgjørelser i den økonomiske politikken.

De størrelsene som inngår i modellen, er enten endogene variabler, hvis verdi bestemmes av ligningene, eller eksogene størrelser, som er bestemt utenfor modellen. For at modellen skal være determinert, må den normalt ha like mange ligninger som endogene variable.

Bruk

Ved en modell kan man belyse virkningene av alternative virkemidler i en gitt situasjon. Da en modell bare kan ta med en del av de mange krefter som virker i det økonomiske liv, vil den som regel bare gi et sterkt forenklet bilde av virkeligheten.

Ved å utvide modellen til å omfatte stadig flere endogene variable og ligninger kan man etter hvert gjøre den mer realistisk. Det byr imidlertid på sine egne utfordringer når det kommer til tolkningen av resultatene.

Ved utarbeidingen av den økonomiske politikken slik den blir formulert i nasjonalbudsjett og langtidsprogram, bruker Finansdepartementet den makroøkonomiske modellen MODAG, som er utviklet i Statistisk sentralbyrå.

Langsiktige utviklingstrekk i økonomien blir gjerne analysert ved hjelp av modellen MSG.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg