økonomisk levetid

Artikkelstart

Økonomisk levetid uttrykker den forventede økonomiske levetiden til et varig driftsmiddel eller en immateriell eiendel. Det vil si den forventede tiden det er lønnsomt for en virksomhet å bruke eiendelen før den skiftes ut.

Faktaboks

Uttale
økonˈomisk levetid

På grunn av teknologisk utvikling og forandringer i markedet, med mere, kan den økonomiske levetiden ofte avvike fra den teknisk mulige brukstiden.

Økonomisk levetid på en bil settes for eksempel gjerne til 10 år selv om en bil teknisk sett kan fungere mye lenger. For en produksjonsmaskin kan det det være enda større forskjell mellom den økonomiske levetiden og den tekniske levetiden. Førstnevnte settes en del kortere i mange tilfeller fordi teknologisk utvikling gjør at produksjonen vil bli for lite lønnsom, ikke kan fortsette overhodet fordi noen innsatsfaktorer endres jevnlig eller fordi maskinen har begrensninger som ikke muliggjør produksjonen av nye produktvarianter som konkurrentene tilbyr.

Den anslåtte økonomiske levetiden er grunnlaget for fastsettelse av satsen for avskrivninger dersom den lineære avskrivningsmetoden anvendes.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg