Økonometri, forskningsretning innen samfunnsøkonomi som har til formål å klarlegge kvantitative sammenhenger i det økonomiske liv. Økonometri er en form for kvantitativ analyse som bygger på kombinasjonen av økonomisk teori, matematikk og statistikk. En som bedriver økonometri i sitt daglige virke kalles økonometriker.

Grunnlaget for arbeidet er en matematisk formulering av økonomiske hypoteser, og vanligvis en undersøkelse ved metoder fra matematisk statistikk av hva statistiske data kan si om disse hypotesene. Økonometriske metoder er dominerende i empirisk økonomisk forskning.

Resultatet av økonometrikernes arbeid er empiriske sammenhenger. Disse sammenhengene kalles økonometriske ligninger eller økonometriske modeller.

Når en skal analysere virkningen av ulike politiske tiltak,  gjøres det ofte ved hjelp av økonometri. Eksempler på problemstillinger som en kan finne svar på ved hjelp av økonometri:

Økonometri er et viktig redskap for alle som arbeider med økonomiske prognoser. Prognoser om makroøkonomiske størrelser som inflasjon, renteutvikling, arbeidsledighet og bruttonasjonalprodukt utarbeides ved hjelp av økonometri.

De norske samfunnsøkonomene Ragnar Frisch og Trygve Haavelmo var sentrale i utviklingen av økonometrifaget.

På 1920-tallet studerte Frisch amerikanske jordbruksøkonomers arbeider med tallfesting av etterspørselsfunksjoner. Frisch mente at disse arbeidene var mangelfulle fordi de ikke hadde noe fundament i økonomisk teori eller i matematisk statistiske metoder.

Han tok derfor initiativ til å utvikle et nytt fag hvor en skulle kvantifisere og teste økonomiske teorier ved hjelp av statistiske metoder. Frisch døpte det nye faget econometrics som på norsk ble økonometri.

Under andre verdenskrig skrev Trygve Haavelmo The Probability Approach in Econometrics. Denne artikkelen danner grunnlaget for økonometri slik som faget praktiseres i dag.

Arbeidet for å fremme økonometri har særlig vært drevet av et internasjonalt selskap, Econometric Society, stiftet 1930 på initiativ av økonomene Irving Fisher og Ragnar Frisch. Det har siden 1933 utgitt tidsskriftet Econometrica.

  • Gunnar Bårdsen og Ragnar Nymoen: Innføring i økonometri. Fagbokforlaget 2011.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.