økodesign

Cirka 40 000 produkter og tjenester, fra babyklær til elektriske produkter, innfrir økodesign-kriteriene som er definert av EU kommisjonen.
Av .

Artikkelstart

Økodesign er en designprosess der designeren tar hensyn til miljø og ressursforbruk på lik linje med kvalitet, teknologi, estetikk, ergonomi og så videre. Økodesign innebærer å finne alternative designløsninger eller materialvalg slik at produktet forårsaker lavere miljøbelastning totalt sett.

Faktaboks

Også kjent som
miljødesign, grønn design, Design for (the) Environment (DfE)

Begrepet benyttes også for å rangere miljøvennlige produkter. Eksempel på dette er å øke energieffektivitet under produksjon, eller utvikle produkter med lavt energiforbruk, og således bidra til energiøkonomisering (ENØK).

Økodesigndirektivet

Ecodesign-direktivet i EU spesifiserer miljøytelsen til produkter, og har vært endel av EØS-avtalen for Norge siden 2005. Direktivet ble opprinnelig innført for for å favorisere energieffektive elektriske artikler (kjent som fargeskalaen A+ til G på hvitevarer, kjøkkenmaskiner eller lyspærer). Fra 2010 omfattes standarder for andre energirelaterte produkter, som vindu og bygningartikler, som grunnlag for at forbrukere og produsenter kan ta miljøvennlige valg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg