ærfugljakt

Ærfugl er en fugleart i andefamilien. Den er Norges største dykkand.

Ærfugl hekker i Norge langs hele kysten. Den er mest tallrik fra Trøndelag og nordover.

Utbredelse av ærfugl

Artikkelstart

Ærfugljakt er jaktærfugl. Jakten foregår fortrinnsvis som posteringsjakt med lokkefugl i ytre deler av skjærgården. Det kan kun felles hannfugl.

Jakttid

Jakt på ærfugl er tillatt i de tidligere fylkene Østfold, Vestfold, Buskerud, Telemark, Aust-Agder fra 1. oktober til 30. november (jaktområder er pr. mai 2021 enda ikke oppdatert etter regionreformen 2020 i Forskrift om jakt- og fangsttider).

Historikk

I eldre tid var sanking av ærfugldun en betydelig inntektskilde, spesielt i Nord-Norge, hvor det ofte ble bygd kunstig overdekkede reirplasser. Det trengtes ca. 70–80 reir for å skaffe 1 kg renset dun. Etter 1940-årene er dunsanking blitt stadig mindre vanlig.

Ærfugl var totalfredet i Norge i mange år, og bestanden har tatt seg bra opp, selv om den mange steder er betydelig lavere enn i 1920-årene.

Ærfugljakt på Svalbard

Ærfuglbestanden på Svalbard regnes som en egen underart. Opprinnelig var denne bestanden på rundt 100 000 par (1900-tallet). Hensynsløs jakt og utplyndring førte til at da den ble fredet i 1964, var det bare igjen 10 prosent av den opprinnelig bestanden. I dag (2007) hekker det over 10 000 par.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg