Åttetallsløkke

En viktig grunn til at åttetallsløkken er anbefalt å bruke for å binde klatretauet i klatreselen, er at det er enkelt å se at den er riktig slått.

Åttetallsløkke
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Åttetallsløkke er en knute i løkkefamilien. Den er den godkjente standardløkken for å feste klatretau til klatresele. Den er noe tidkrevende å tre i klatreselen, men er trygg og stabil.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: Figure of eight loop

ABoK: 531

Bruksområde

Åttetallsløkkens viktigste og mest kjente bruk er for å feste sikringstauet til klatreselen i fjellklatring. Den brukes også som en løkkeknute inne på bukten av et tau siden den er enkel og rask å slå der.

Oppbygning

Åttetallsløkke består av to øyer mot hverandre som låser ved belastning. Den benytter seg primært av beknip. Strukturelt er selve knuten identisk med åttetallsknop, men med to parter av samme tau. Til tross for likheten er formål og nytten med de to knutene svært forskjellig, og de tilhører dermed hver sin knutefamilie.

Styrker og svakheter

Åttetallsløkken foretrekkes som standardløkken i klatring fordi den er trygg og stabil under alle forhold. Den tåler å henge og slenge uten belastning, uten at det er fare for at den ristes opp. Ikke minst er det enkelt å se at den er korrekt utført, og det er i seg selv en sikkerhetsfordel når klatrere skal utføre sin «kameratsjekk».

Selve knuten blir imidlertid relativt stor og bulkete, og det kan være en ulempe i annen bruk. For å lage en løkke inne på bukten av et tau, så svekker den tauet mer, og er vanskeligere å løse enn førerløkken. Etter klatring kan den være vanskelig å få opp etter tung belastning, for eksempel etter høye fall under klatretrening. Noen klatrere foretrekker derfor i stedet pålestikk med tilbakeført tamp til slik bruk.

Hvordan lage en åttetallsløkke

For å feste åttetallsløkken til klatresele må den tres. Slå et åttetallsknop, tre tampen gjennom klatresele, og følg faste part hele veien tilbake

/Handverk.

Åttetallsløkken kan lages på to forskjellige måter: Den kan tres og den kan slås.

Når den skal kobles til en klatresele må den tres. Slå først et åttetallsknop omtrent én meter inn fra enden. Tre deretter tampen gjennom de to punktene i klatreselen og så tilbake gjennom knuten, hele tiden parallelt men motsatt retning av faste part. Tampen skal til slutt komme ut av knuten samme sted som faste part. For å være sikker til klatring skal tampen som kommer ut av knuten være minimum to knyttnever lang.

Skal man kun lage en fri løkke, nær enden eller inne på et tau, bruker man bukten til å slå et vanlig åttetallsknop, som da blir til den samme åttetallsløkken.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Petersen, Johan J. (2015): Knuteboka – Stikk og bruk: 88 livsviktige knuter, stikk og knop. Kagge forlag.
  • Petit, Philippe (2013): Why Knot: How to Tie More Than Sixty Ingenious, Useful, Beautiful, Lifesaving, and Secure Knots! Abrams Image.
  • Ashley, Clifford W. (1993): The Ashley Book of Knots. Faber and Faber. Først publisert i 1944, av Doubleday, Doran and Co. Inc., New York.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg