Åsetestakst er en fastsetting av verdien av en landbrukseiendom i forbindelse med et arveoppgjør hvor eiendommen kreves overtatt i kraft av åsetesretten. Det er barn av en odelsberettiget eier av et gårdsbruk som kan kreve å overta eiendommen til åsetestakst etter reglene om åsetesrett.

Formålet med en åsetestakst er at neste generasjon skal kunne overta et gårdsbruk til en pris som gjør det mulig å drive gården regningssvarende.

Mens en odelstakst på en eiendom skal gjenspeile omsetningsverdien på eiendommen ved fritt salg, skal åsetestaksten ta hensyn til at eiendommen skal drives regningssvarende og utelukkende som et gårdsbruk.

Åsetestakst er regulert i odelsloven § 56:

«Åsetesarvingen har krav på at det ved skjøn blir fastsett ein overtakingspris som er rimeleg etter dei tilhøva som ligg føre. Verdsetjinga skal gjerast med særleg tanke på at overtakaren kan makte å bli sitjande med eigedomen. Åsetestakst må ikkje setjast høgare enn verdien av eigedomen ved odelstakst.»

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg