årepose

Nødvendig sikkerhetsutstyr når man er på tur i skjærgården eller på havet er redningsvest, årepose og pumpe. Åreposen er en oppblåsbar eller skumfylt pose som stroppes fast på et av årebladene slik at den ikke glir av. Den fungerer som en utrigger/stabilisator for kajakken, som gjør det lettere å entre fra vannet. Pumpen brukes til å tømme kajakken for vann etter velt.

Artikkelstart

En årepose er en flottør som brukes som sikkerhetsutstyr for primært havkajakkpadlere. Åreposen brukes til egenredning etter en velt. De finnes som oppblåsbare og i fast materiale.

Når padleren ligger i vannet festes åreposen til det ene årebladet. Det andre årebladet festes under tau og/eller strikk bak kajakkens sittebrønn (cockpit). Padleåre med årepose posisjoneres vinkelrett i forhold til havkajakken og blir dermed en stabiliserende uteligger. Når padleren skal entre opp på bakdekket blir havkajakken stødigere og egenredning blir enklere å gjennomføre. I tillegg til årepose benyttes pumpe for å tømme havkajakken for vann etter velt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg