Zoarces viviparus

Zoarces viviparus, ålekvabbe. Foto fra: Nordsøcentret

Zoarces viviparus

Zoarces viviparus, ålekvabbe. Foto fra: Fiskeri- og Søfartsmuseet, Esbjerg

Ålekvabbe er en fiskeart i familien ålekvabber. Dette er en vanlig forekommende art langs norskekysten, og den finnes fra helt i strandsonen og ned til 40 meters dyp.

Faktaboks

Også kjent som
ålekone
Vitenskapelig navn
Zoarces viviparus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utseende

Ålekvabben ligner litt på ål, med tildels flattrykt hode med store øyne. Den blir opptil 50 centimeter lang, men er sjelden over 30 centimeter. Bukfinnene er ganske små og sitter foran de store brystfinnene. Rygg-, hale- og gattfinne danner en sammenhengende finnebrem. Fargen er gulbrun eller grågul, lysere på buken. På sidene er det mørke flekker.

Biologi

Ålekvabben er en av relativt få strålefinnefisk som føder unger. Parringen skjer på ettersommeren, og hunnen – ofte kalt ålekone – føder deretter fra 30-400 unger.

Vanligvis lever ålekvabben blant tang og ålegress fra stranden ned til 40 meters dybde. Den forekommer i den nordøstlige del av Atlanterhavet, fra denEngelske kanal, rundt hele Den skandinaviske halvøy og opp til Kvitsjøen. Den er også vanlig i Østersjøen.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

ålekvabbe
Zoarces viviparus
Artsdatabanken-ID
43049
GBIF-ID
2381013

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg