åkerveronika

Åkerveronika, blomsten er ofte ganske lys, men har mørke streker, i alle fall på den øvre fliken. Hobro, Jylland, Danmark

Artikkelstart

Åkerveronika er en ettårig art i maskeblomstfamilien med hvite blomster som har mørke streker. Dette er en innført art i Norge som nå finnes i spredt i lavlandet på Østlandet og rundt kysten nordover til Troms.

Faktaboks

Etymologi

agrestis, fra latin, 'som vokser i åkeren'

Også kjent som

Veronica agrestis

Beskrivelse

Åkerveronika har liggende eller opprette stengler som er mellom fem og tjue centimeter lange. Stenglene er håra og har motsatte, rundtanna blader som er litt gulaktig grønne. Blomstene er fire til seks millimeter breie, hvite med fiolette streker inn mot midten på de tre øvre kroneflikene. Fruktene er hjerteforma og har noen kjertelhår.

Utbredelse

Åkerveronika er ikke en opprinnelig norsk art, men er nå etablert mange steder. Arten finnes helt som ugras i åkrer, hager og på ruderatmark. Åkerveronika finnes først og fremst på Østlandet inn til Elverum, Dovre og Vang i Valdres. Den finnes også spredt i kyst- og dalstrøk videre til Trøndelag. Nordover til Troms er funnene færre og tilfeldige.

Åkerveronika finnes opprinnelig lenger sør i Europa, i Vest-Asia og Nord-Afrika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg