Veronica agrestis

Åkerveronika, blomsten er ofte ganske lys, men har mørke streker, i alle fall på den øvre fliken. Hobro, Jylland, Danmark

Åkerveronika er en ettårig art i maskeblomstfamilien med hvite blomster som har mørke streker. Dette er en innført art i Norge som nå finnes i spredt i lavlandet på Østlandet og rundt kysten nordover til Troms.

Faktaboks

Etymologi
agrestis, fra latin, ‘som vokser i åkeren’
Vitenskapelig navn
Veronica agrestis
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Åkerveronika har liggende eller opprette stengler som er mellom fem og tjue centimeter lange. Stenglene er håra og har motsatte, rundtanna blader som er litt gulaktig grønne. Blomstene er fire til seks millimeter breie, hvite med fiolette streker inn mot midten på de tre øvre kroneflikene. Fruktene er hjerteforma og har noen kjertelhår.

Utbredelse

Åkerveronika er ikke en opprinnelig norsk art, men er nå etablert mange steder. Arten finnes helt som ugras i åkrer, hager og på ruderatmark. Åkerveronika finnes først og fremst på Østlandet inn til Elverum, Dovre og Vang i Valdres. Den finnes også spredt i kyst- og dalstrøk videre til Trøndelag. Nordover til Troms er funnene færre og tilfeldige.

Åkerveronika finnes opprinnelig lenger sør i Europa, i Vest-Asia og Nord-Afrika.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

åkerveronika
Veronica agrestis
Artsdatabanken-ID
102541
GBIF-ID
3172082

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg