Åkertistel i kornåker

Haldor Fykse. Begrenset gjenbruk

Åkertistel, flerårig vandrende planteart i kurvplantefamilien. 40–120 cm høy, stengelen har ikke torner. Blomstene er røde hos hannplantene, fiolette hos hunnplantene. Åkertistel formerer og sprer seg med frø og særlig med krypende formeringsrøtter som gjerne ligger i flere etasjer under hverandre i jorden. Fra adventivknopper på formeringsrøttene og den underjordiske delen av stengelen utvikles lysskudd og nye røtter. Åkertistel er en sirkumpolar art som forekommer både på dyrket og udyrket mark i all slags jord, unntatt tørr sandjord og sur myrjord, i det meste av landet. Mindre vanlig på Vestlandet og i Nord-Norge. Opptrer som ugress i eng, beite, hager og i alle slags åkerkulturer. Er vanskelig å bekjempe, særlig mekanisk. Det kreves årlig flere gangers radrensing i en egnet kultur, gjentatt over flere år. I kornåker kan åkertistel lettere bekjempes kjemisk, men både middel, dose og tidspunkt må være spesielt rettet mot åkertistel, ofte i flere påfølgende år det også.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

13. juli 2011 skrev Reidar Astås

På meg virker det litt søkt språklig å si Opptrer om åkertistel, derfor har jeg foreslått Finnes, men der er nok også andre ord som ville kunne benyttes her.

Med hilsen
Reidar Astås

13. juli 2011 svarte Haldor Fykse

Einig i at fleire ord kan brukast, men det er likevel slik at ein må velja eitt, og då er "opptre" slett ikkje dårleg. Ugras er, slik vi definerer det i dag, "Uønska planter", d.v.s. planter som ein ikkje ønskjer nett der dei står. Det tyder at ingen planter er BERRE ugras. Det er situasjonen, slik personen som står overfor planta, oppfattar den, som avgjer om ei planta skal reknast som ugras eller ikkje. Difor kan åkertistel, som alle andre planter (også planter som vi oftast reknar som kulturplanter), OPPTRE som ugras i gitte situasjonar, og som ein heller uskuldig, grøn vekst i ein annan.Takk for innspelet, men som du sikkert skjønar, tykkjer eg ikkje at forslaget ditt er så godt at det blir tatt til følgje.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.