Åkertistel. Av . Begrenset gjenbruk

åkertistel

Åkertistel langs Alnaelva i Oslo.

Artikkelstart

Åkertistel er en flerårig, vandrende planteart i kurvplantefamilien.

Faktaboks

Også kjent som
Cirsium arvense

Den blir 40–120 centimeter høy. Stengelen har ikke torner. Blomstene er røde hos hannplantene, fiolette hos hunnplantene.

Åkertistel formerer og sprer seg med frø og særlig med krypende formeringsrøtter som gjerne ligger i flere etasjer under hverandre i jorden. Fra adventivknopper på formeringsrøttene og den underjordiske delen av stengelen utvikles lysskudd og nye røtter.

Åkertistel er en sirkumpolar art som forekommer både på dyrket og udyrket mark i all slags jord, unntatt tørr sandjord og sur myrjord, i det meste av landet. Den er mindre vanlig på Vestlandet og i Nord-Norge.

Åkertistel opptrer som ugress i eng, beite, hager og i alle slags åkerkulturer. Den er vanskelig å bekjempe, særlig mekanisk. Det kreves årlig flere gangers radrensing i en egnet kultur, gjentatt over flere år. I kornåker kan åkertistel lettere bekjempes kjemisk, men både middel, dose og tidspunkt må være spesielt rettet mot åkertistel, ofte i flere påfølgende år det også.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Reidar Astås

På meg virker det litt søkt språklig å si Opptrer om åkertistel, derfor har jeg foreslått Finnes, men der er nok også andre ord som ville kunne benyttes her.Med hilsenReidar Astås

svarte Haldor Fykse

Einig i at fleire ord kan brukast, men det er likevel slik at ein må velja eitt, og då er "opptre" slett ikkje dårleg. Ugras er, slik vi definerer det i dag, "Uønska planter", d.v.s. planter som ein ikkje ønskjer nett der dei står. Det tyder at ingen planter er BERRE ugras. Det er situasjonen, slik personen som står overfor planta, oppfattar den, som avgjer om ei planta skal reknast som ugras eller ikkje. Difor kan åkertistel, som alle andre planter (også planter som vi oftast reknar som kulturplanter), OPPTRE som ugras i gitte situasjonar, og som ein heller uskuldig, grøn vekst i ein annan. Takk for innspelet, men som du sikkert skjønar, tykkjer eg ikkje at forslaget ditt er så godt at det blir tatt til følgje.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg