åkersnelle

Equisetum arvense

Equisetum arvense, åkersnelle. Foto fra: Byrum, Læsø

Equisetum arvense

Equisetum arvense, åkersnelle. Foto fra: Lushage

utbredelse av åkersnelle
Naturlig utbredelse av åkersnelle (Equisetum arvense). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av åkersnelle

Artikkelstart

Åkersnelle er en flerårig vandrende planteart i snellefamilien. Åkersnelle forekommer på dyrket mark, i jernbaneområder, på strender og så videre. Den er mye brukt i folkemedisin og helsekostprodukter under navnet kjerringrokk.

Faktaboks

Også kjent som
ssp. arvense kjerringrokk
Vitenskapelig navn
Equisetum arvense
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Den har en 5–20 cm høy, ugrenet vårstengel med aks som mangler klorofyll. Sommerstengelen er 10–40 cm høy og gressgrønn. Grenene er enkle, det første grenleddet er lengre enn tannkransen det går ut fra på stengelen.

Åkersnelle formerer seg med sporer og jordstengler. Hovedjordstengelen er 3–5 mm tykk og er dekket av rustbrune hår. Den vokser på 30–50 cm dyp, hvor den forgrener seg sterkt og sender opp mange lysskudd. På jordstengelen sitter eggformede knoller, som måler inntil én centimeter i diameter, og tjener som lagringsorganer for næring.

Voksested

Åkersnelle forekommer på dyrket mark, i jernbaneområder, på strender og så videre. Liker best fuktig, sur sandjord, men vokser også på godt drenert jord. Opptrer som ugress i eng, beite og alle slags åkerkulturer. Den er vanskelig å bekjempe både mekanisk og med kjemiske midler.

Bruk

Mye brukt i folkemedisinen og i helsekostprodukter under navnet kjerringrokk.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

åkersnelle
Equisetum arvense
Artsdatabanken-ID
103954
GBIF-ID
7924597

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg