Åkerrikse av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

åkerrikse

Åkerrikse
Av /Shutterstock.

Åkerrikse er en fugleart i riksefamilien. Det er en trekkfugl som hekker spredt langs norskekysten og som trolig overvintrer i det sørlige Afrika. Åkerriksa er en kritisk truet fugleart i Norge.

Faktaboks

også kjent som:
Crex crex

Beskrivelse

Åkerriksa er litt større enn en trost, cirka 100–200 gram. Oversiden er brunspraglet, undersiden gulbrun tverrstripet med grå halsregion. Nebb og hale er korte. Den er vanskelig å få øye på, men lyden er meget spesiell, som en enstonig knirking eller klapring, som kan pågå kontinuerlig i timevis. Den høres helst om kvelden og natten.

Levevis

Åkerriksereir med egg.
Åkerriksereir
Av /Shutterstock.
Åkerrikse.
Lisens: CC BY 2.0

Åkerrikse har tilhold på dyrket mark. Den er hekkefugl i det meste av Europa til det sentrale Asia. På 1800-tallet hekket den nord til Troms. Bestanden i Norge avtok sterkt på midten av 1900-tallet og ble i 1994 anslått til cirka 100 par. Den hekker nå spredt hovedsakelig langs kysten fra Vest-Agder til Møre, og enkelte steder på Østlandet.

I 2013 ble det observert 204 syngende hanner i Norge, 154 på Østlandet og 50 fra Aust-Agder langs kystfylkene til Finnmark. Det ble konstatert fem hekkefunn, tre i Rogaland, ett i Hedmark og ett i Nord-Trøndelag. Det er svært vanskelig å påvise hekking, og det er ikke hvert år at det konstateres hekking her til lands.

Åkerriksa er trekkfugl som trolig hovedsakelig overvintrer i det sørlige Afrika.

Truet

Åkerriksa er en kritisk truet fugleart i Norge (Kategori CR på Norsk rødliste for arter 2015). Dette skyldes blant annet at fuglen hekker på jordbruksmark og den er dermed utsatt for å å bli rammet av slåmaskiner. For å bevare bestanden arbeides det med tiltak for å informere gårdbrukere om åkerrikse-vennlig slått. På verdensbasis er den imidlertid ikke truet (Birdlife International).

Folketro

I eldre tiders folketro varslet det uår hvis åkerriksa kom opp til fjellgårdene. Folk trodde også at det varslet dødsfall hvis den holdt seg altfor nær husene

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg