åkerrikse

Åkerrikse

av . Begrenset gjenbruk
Åkerrikse.
Åkerrikse av . CC BY 2.0

Åkerrikse, åkerrikse, fugleart i riksefamilien. Trekkfugl som hekker spredt langs norskekysten og som trolig overvintrer i det sørlige Afrika. Åkerriksen er en sterkt truet fugleart.

Faktaboks

Også kjent som
Crex crex

Beskrivelse

Den er litt større enn en trost, ca. 100–200g. Oversiden er brunspraglet, undersiden gulbrun tverrstripet med grå halsregion. Nebb og hale er korte. Den er vanskelig å få øye på, men lyden er meget spesiell, som en enstonig knirking eller klapring, som kan pågå kontinuerlig i timevis. Høres helst om kvelden og natten.

Levevis

Åkerrikse har tilhold på dyrket mark. Den er hekkefugl i det meste av Europa til det sentrale Asia. Hekket på 1800-tallet nord til Troms. Bestanden i Norge avtok sterkt på midten av 1900-tallet og ble i 1994 anslått til ca. 100 par. Hekker nå spredt hovedsakelig langs kysten fra Vest-Agder til Møre, og enkelte steder på Østlandet.

I 2013 ble det observert 204 syngende hanner i Norge, 154 på Østlandet og 50 fra Aust-Agder langs kystfylkene til Finnmark. Det ble konstatert fem hekkefunn, tre i Rogaland, ett i Hedmark og ett i Nord-Trøndelag. Det er svært vanskelig å påvise hekking, og det er ikke hvert år at det konstateres hekking her til lands (Norsk Ornitologisk Forening).

Åkerriksa er trekkfugl som trolig hovedsakelig overvintrer i det sørlige Afrika.

Truet

Åkerriksa er en sterkt truet fugleart. Dette skyldes blant annet at fuglen hekker på jordbruksmark og den er dermed utsatt for å å bli rammet av slåmaskiner. For å bevare bestanden arbeides det med tiltak for å informere gårdbrukere om åkerriksevennlig slått.

Folketro

I eldre tiders folketro varslet det uår hvis åkerriksen kom opp til fjellgårdene. Folk trodde også at det varslet dødsfall hvis den holdt seg altfor nær husene

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg