åkerrikse, fugleart i riksefamilien. Trekkfugl som hekker spredt langs norskekysten og som trolig overvintrer i det sørlige Afrika. Åkerriksen er en sterkt truet fugleart.

Den er litt større enn en trost, ca. 100–200g. Oversiden er brunspraglet, undersiden gulbrun tverrstripet med grå halsregion. Nebb og hale er korte. Den er vanskelig å få øye på, men lyden er meget spesiell, som en enstonig knirking eller klapring, som kan pågå kontinuerlig i timevis. Høres helst om kvelden og natten.

Åkerrikse har tilhold på dyrket mark. Den er hekkefugl i det meste av Europa til det sentrale Asia. Hekket på 1800-tallet nord til Troms. Bestanden i Norge avtok sterkt på midten av 1900-tallet og ble i 1994 anslått til ca. 100 par. Hekker nå spredt hovedsakelig langs kysten fra Vest-Agder til Møre, og enkelte steder på Østlandet.

I 2013 ble det observert 204 syngende hanner i Norge, 154 på Østlandet og 50 fra Aust-Agder langs kystfylkene til Finnmark. Det ble konstatert fem hekkefunn, tre i Rogaland, ett i Hedmark og ett i Nord-Trøndelag. Det er svært vanskelig å påvise hekking, og det er ikke hvert år at det konstateres hekking her til lands (Norsk Ornitologisk Forening).

Åkerriksa er trekkfugl som trolig hovedsakelig overvintrer i det sørlige Afrika.

Åkerriksa er en sterkt truet fugleart. Dette skyldes blant annet at fuglen hekker på jordbruksmark og den er dermed utsatt for å å bli rammet av slåmaskiner. For å bevare bestanden arbeides det med tiltak for å informere gårdbrukere om åkerriksevennlig slått.

I eldre tiders folketro varslet det uår hvis åkerriksen kom opp til fjellgårdene. Folk trodde også at det varslet dødsfall hvis den holdt seg altfor nær husene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.