Agrimonia eupatoria

Agrimonia eupatoria, åkermåne. Foto fra: Åmølle nær Hadsund, Jylland, Danmark

Åkermåneslekta er en slekt i rosefamilien med 15 arter som er vidt utbredt på den nordlige halvkule, i Brasil og Sør-Afrika.

Faktaboks

Også kjent som
åkermåneslekta
Vitenskapelig navn
Agrimonia
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Åkermåne er lodne urter med finnete blad og små, gule blomster i lang, smal klase. Underbegeret har kloformede pigger. Det sprer fruktene ved å hake seg fast i dyr og mennesker.

Arter

I Norge finnes to arter: vanlig åkermåne (Agrimonia eupatoria), som er utbredt nord til Trøndelag, og den sterkt velluktende kyståkermåne (Agrimonia procera), utbredt i kyststrøkene fra Oslofjorden til Hordaland.

Bruk

Helt fra oldtiden har åkermåne vært brukt i folkemedisinen, helliget Pallas Athene og regnet som et universalmiddel. Både i yngre steinalder og bronsealderen har planten vært benyttet i Norge, som funn av de karakteristiske fruktene viser. En frukt satt også i ett av teppene fra Osebergskipet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

åkermåneslekta
Agrimonia
Artsdatabanken-ID
103216
GBIF-ID
3001953

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg